Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mot Anderssons röra står nu en enad och anständig höger

Chansen att ge väljarna ett tydligt alternativ till förändring ökar nu när högeroppositionen enats om en gemensam budget. Skillnaden gentemot vänsterblockets splittring är påtaglig.
Publicerad 16 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ulf Kristersson har en idé för Sverige som både liberaler och konservativa kan samlas bakom.Foto: Johan Nilsson/TT

Så kom beskedet. Under tisdagsförmiddagen meddelade Magdalena Andersson att hon behöver mer tid för att få stöd för sitt regeringsunderlag. Senast på måndag klockan 13:00 ska hon rapportera till talman Andreas Norlén (M) om det gick eller ej.

Knäckfrågan som Andersson dras med vill hon såklart inte avslöja för presskåren, men vi vet redan vad grunden till svårigheterna är: Riksdagens före detta kommunistparti ska stödja en regering vid sidan av ett agrarparti som länge har haft ”anti-socialism” som sitt främsta varumärke.

Annons

Andersson kommer med all sannolik till slut lyckas med en uppgörelse där både C och V ger sitt aktiva stöd till regeringen i riksdagen. Centerpartiet har nämligen redan meddelat att man kommer ”trycka gult”, det vill säga avstå i omröstningen i riksdagen och därmed släppa fram Andersson som ny statsminister. Men Vänsterpartiet kommer sannolikt inte låta sig bli en dörrmatta utan att få något i utbyte. Under tisdagseftermiddagen kom så Nooshi Dadgostar med krav om höjda pensioner.

Vad Centerpartiet säger om detta återstår i skrivande stund att se, men man kan notera att det just är pensioner som Vänsterpartiet lyfter och inte någon mer kontroversiell reform med tydligt vänsterpolitisk profil. Det gör det hela såklart enklare för Centern.

”Samtidigt som Andersson stod på presskonferens och bad talmannen om mer tid för att jämka ihop sin rödgröna röra, meddelade M, KD och SD att man tänker lägga en gemensam budgetmotion i finansutskottet”
Carl-Vincent Reimers

I grund och botten är dock problemet att två partier som i den ekonomiska politiken är varandras motpoler ska göra gemensam sak. Det enda som förenar Centern och Vänstern är en slags vänstervriden identitetspolitik och en flyktingpolitik vars idealism gör att den sannolikt aldrig kommer att kunna genomföras.

Mot detta står nu en högeropposition som är alltmer sammansvetsad. Samtidigt som Andersson stod på presskonferens och bad talmannen om mer tid för att jämka ihop sin rödgröna röra, meddelade M, KD och SD att man tänker lägga en gemensam budgetreservation i finansutskottet. I förslaget finns bland annat en viktig skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare till en kostnad av 8 miljarder kronor år 2022, men också en åtstramad asylpolitik och en satsning på fler poliser från 2024. Det är helt avgörande för att Sverige ska bryta våldsspiralen och den skenande gängkriminaliteten.

Trots att Liberalerna inte var med på motionen denna gång på grund av sänkningen av bensinskatten som SD fått igenom, så finns goda möjligheter att få med partiet vid ett maktskifte 2022. Alla fyra partier har dessutom kunnat enas tidigare, som om kravet om skärpta språkkrav i maj. Ur det avseendet kom häromdagen ett viktigt besked från Ulf Kristersson till liberalt sinnade väljare: Gärna sakpolitiskt samarbete med Sverigedemokraterna, men ingen gemensam regering.

För alla som värnar en tydlig men anständig höger är detta ett välkommet besked. Att kompromissa med SD och lyssna på deras väljare för att möjliggöra en ny högerledd regering är en sak, att gemensamt styra riket en annan. Därmed är Moderaterna fortsatt ett parti som sätter respekten för den liberala demokratin, dess institutioner och ett seriöst styre av landet i främsta rummet.

Kristersson har också visat att han utöver den direkta budgetpolitiken har en idé om vart han vill föra Sverige i världen, något man måste ha om man som politisk ledare aspirerar på regeringsmakten. I en intervju med Dagens Industris politiska redaktör P.M. Nilsson lade han häromdagen ut texten om EU, Kina och säkerhetspolitiken (15/11).

Där tecknas bilden av en oppositionsledare som inser statens helt centrala roll i en tid av säkerhetspolitisk turbulens. EU måste i högre grad föra en gemensam politik för att kunna möta de ekonomiska och politiska hoten från Kina. Staten måste ta ansvar för att få på plats ny kärnkraft så att vi inte, likt tyskarna, blir beroende av rysk gas. Därtill behöver Sverige i högre grad, likt Frankrike, bidra med politiska visioner om hur EU ska utvecklas.

Det är ett politiskt projekt med stadga som en bred samling av såväl liberaler som konservativa kan samlas bakom, och det behövs om Sverige ska få en ny riktning.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons