1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Miljöpartiet de bruna?

Trots kontroversiella uttalanden om att klimatkrisen fodrar att allmänna val avskaffas och att klimatdiktatur är ”intressant”, nomineras Pär Holmgren till plats två på Miljöpartiets EP-lista. Hör sådana åsikter verkligen hemma i Miljöpartiet?
Publicerad 14 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Pär Holmberg är nominerad som toppkandidat till Miljöpartiets EP-lista. Det borde han inte bli.
Pär Holmberg är nominerad som toppkandidat till Miljöpartiets EP-lista. Det borde han inte bli.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Partierna är just nu i färd med att ta fram sina listor till Europaparlamentsvalet, som äger rum den 26 maj. I torsdags meddelade Miljöpartiets riksvalberedning sitt förslag på EP-vallista. På plats nummer två anser de grönas riksvalberedning att tv-kändisen och meteorolog Pär Holmgren ska stå.

En topplacering för Pär Holmgren lär säkert dra många röster till det krisande partiet. Det kan de behöva med tanke på grönas urusla valresultat i riksdags-, kommun- och landstingsvalen. Men nomineringen bör få alla demokrater att höja på ögonbrynen.

För några år sedan, 2009, sa Holmgren följande i tv-programmet Korseld: ”Jag fick en fråga för ett antal år sedan ”vad skulle du göra om du var statsminister?” Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla val.” Och vidare ”För att det jag ser framför mig nu, det är ungefär en lika stor utmaning som ett tredje världskrig. Och då, om man hårdrar det lite då, så har vi liksom inte tid att håll på och käbbla mellan partierna.” (Magasinet Neo den 10 december 2009).

När Holmgren fick kritik för detta svarade han, i Aftonbladet (den 16 december 2009) att det sagts ”skämtsamt och med glimten i ögat.” Vi är många som inte alls tycker att skämt om demokratins avskaffande är särskilt underhållande. Allra minst de som lever i diktaturer befriade från käbbel. Eller vad tror Holmgren själv?

Men inte nog med det. För bara någon vecka sedan skrev Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi, en uppmärksammad artikel i DN Kultur om behovet av global despoti för att motverka den globala uppvärmningen, vilket BLT:s ledarsida uppmärksammade (BLT den 6 december). Tännsjö skrev bland annat ”Etablerandet av en global styrelse får ske genom en kupp, ett slags existentiellt språng, där de suveräna nationalstaterna tvingas att upphöra att finnas till. En global regering i form av despoti tar över” (DN den 28 november).

Det var ett inlägg som fick Holmgrens gillande. På det sociala mediet Twitter skrev Holmgren att det var ett intressant inlägg av Tännsjö som vågar ”tänka utanför boxen”. Holmgren frågade också ”Vad är det för typ av ledarskap som ev kan 'rädda oss' från klimatkatastrofen?” (Twitter den 29 november). Ja, man undrar. Vad är det för ledarskap, Pär Holmberg?

Ska det förstås som ännu ett skämt från Holmgrens sida? Tycker även Gustav Fridolin och Isabella Lövin att det är intressant att Tännsjö ”tänker utanför boxen” när han förespråkar global despoti?

Att Holmgren nomineras till toppkandidat för MP sker dessutom i en tid då det, beklagligt nog, börjar bli allt mer allmänt accepterat bland gröna röster att tala nedsättande om demokratin som styrelseform och beundrande om diktaturer eller lyfta fram auktoritära samhällslösningar som svar på den globala uppvärmningen.

När BLT:s ledarsida tidigare tagit upp det gröna diktaturkramandet svarade Olle Hilborn, språkrör för MP i Karlskrona, i en replik till ledarsidan att Miljöpartiet tar ”starkt avstånd från ekofascism och dess odemokratiska idéerna” (BLT den 2 december 2017). Det kanske vore dags för Olle Hilborn och hans gröna vänner i Blekinge att högljutt protestera mot att en person som tar så lätt på de demokratiska idealen, som Per Holmberg uppenbarligen gör, ser ut att bli toppkandidat för MP i Europaparlamentsvalet.

Anders GustafssonSkicka e-post