1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Niklas Wiklund: Media gick vilse i rapporteringen om Rysslands övning

Under påskhelgen dök det upp ett område i Östersjön inom svensk flyginformationsregion med namnet Russia 1. Det var en varning till sjöfart och flygtrafik om att Ryssland avsåg att genomföra någon form av vapenprover i det aktuella området strax söder om Karlskrona. Det här avvek kraftigt från den så kallade normalbilden i området.
De områden som Ryssland, under tre dygn, varnade sjöfart och flygtrafik för provskjutningar av vapensystem.
Foto: Niklas Wiklund

Varningen innebar att luftfarten skulle tvingas att ledas om då Ryssland planerade att genomföra ”rocket test firings” upp till 18 000 meter i området under tre dagar. Det anmärkningsvärda är inte att Ryssland genomför övningar i Östersjön, det sker regelbundet. Det anmärkningsvärda är att övningsområdet låg nära den svenska kusten, och att ytterligare två områden hade upprättats öster om Gotland och norr om Polen. Möjligen en markering från Ryssland att man flyttar fram sina positioner i Östersjön, men det kan också vara ren signalpolitik.

I Sverige så gick en stor del av media, särskilt kvällstidningarna och en av de stora TV kanalerna vilse i sin rapportering av denna händelse. Man rapporterade med rubriker som ”Här övar Ryssland storkrig i Östersjön” och återpublicerade ryska propagandafilmer för att övergå till att skriva om att ”Nu inleds krigsövningen” utan att egentligen ha en aning om vad som egentligen pågick.

Ett lågvattenmärke var TV som intervjuade ”vanligt folk” på stan i Karlskrona om hur de upplevde den ryska övningen. Vad skulle de säga? De hade ju ingen aning om vad som hände – eller inte hände. Man rubriksatte det dessutom med att övningen var inledd 15 kilometer från svensk kust. Ren och skär desinformation. Det hade inneburit att Ryssland i så fall skulle ha övat på svenskt territorium som sträcker sig drygt 22 kilometer ut från vår kustlinje. Så var givetvis inte fallet. På det här sättet bidrog svensk media omedvetet till att skapa och sprida en rädsla i Sverige för en relativt rudimentär rysk övning.

Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men vad hände då egentligen? Ja, det vet nog bara ryssarna och våra försvarsmyndigheter. Men några tecken på att Ryssland skulle ha skjutit raketer i området söder om Karlskrona går inte att finna, varken i den ryska rapporteringen eller i internationell media.

Ryssland är mästerliga på att skapa PR som gynnar den egna saken. I dag sitter man förmodligen och gnuggar händerna över att man genom några varningsmeddelanden om testskjutningar, lyckats med konsten att få västerländsk media att slå på trumman och måla upp Ryssland som mäktiga och farliga. Precis den bild man vill förmedla till omvärlden. Detta trots att övningen, baserat på ryska källor, får betraktas som relativt liten och som i huvudsak genomfördes i de ordinarie ryska övningsområdena.

Betyder det här att vi nu inte ska bry oss om vad Ryssland gör i Östersjön? Nej, så är inte fallet. Försvarsmaktens förhållningssätt är att man noggrant följer utvecklingen. Det är precis vad media också borde göra, utan att vare sig krydda eller förminska.

Det anmärkningsvärda i sammanhanget är alltså det område som Ryssland har upprättat i svensk flyginformationsregion. Att man väljer att benämna området Russia 1 är förmodligen noga genomtänkt. Möjligen avser Ryssland etablera en ny normalbild där vi kommer få se samma område aktiverat igen, och att man faktiskt kommer att genomföra provskjutningar där.

Det finns all anledning att följa utvecklingen i området med kritiskt granskande ögon.

Läs mer

Olofström

Olycka: Moped med två personer har vält

Storgatan är nu öppen för trafik igen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Ledare

Miljöpartiets problem är större än regeringsmakten

Miljöpartiets problem är större än att man malts ned och körts över i regeringen.

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade