unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Gustafsson: Med Miljöpartiet blir Sverige ett avskräckande exempel

Miljöpartiet vill att alla fossila drivmedel förbjuds redan om tolv år. Blir Miljöpartiets vilja verklighet gör det sannolikt Sverige till ett avskräckande exempel i det globala klimatarbetet.
Ska Sveriges klimatpolitik vara ett exempel att följa måste klimatpolitiken förenas med tillväxt och välstånd.
Ska Sveriges klimatpolitik vara ett exempel att följa måste klimatpolitiken förenas med tillväxt och välstånd.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I tisdagens presenterade de två gröna språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin ett nytt klimatpolitiskt program om hur MP anser att Sverige ska leva upp till Parisavtalet (DN den 13 februari).

En central del i förslaget, och som lyfts fram som huvudnummer i debattartikeln, handlar om att Miljöpartiet redan om tolv år, 2030, vill införa ett förbud av försäljning av fossila drivmedel, alltså bensin och diesel. Och Miljöpartiet nöjer sig inte med att rikta in sig på bilarna, nej förbudet ska gälla såväl fartyg, flyg som arbetsmaskiner.

Vad skulle ett sådant förbud innebära för jobben och företagen? För dem som lever på landsbygden? För finansieringen av välfärden?

Den som letar efter svar söker förgäves efter någon konsekvensanalys från Miljöpartiets sida. Det säger en dels något om vilken syn MP har på ekonomin och dels om vilka väljare MP vänder sig till.

För det är klart att ett förbud av diesel och bensin - givet dagens tekniska lösningar - inte påverkar den som bor på Södermalm, tar tunnelbanan till jobbet och arbetar som inredningsarkitekt i någon nämnvärd utsträckning. Men för väldigt många människor runtom i Sverige är fungerande transporter till överkomliga priser avgörande för att få livet att gå ihop. Och mängder av människors uppehälle är beroende av att svensk industri är internationellt konkurrenskraftig. För annars flyttar jobben utomlands.

Ska svaret till dem vara att de får hoppas på att tekniska innovationer löser allt till 2030? Att en Tesla då kostar som en vanlig bil och inte en hel förmögenhet?

Ett förbud av fossila drivmedel i Sverige leder troligtvis till ökade utsläpp globalt. För svenska företag, många av dem mycket långt framme inom miljöarbetet, konkurrerar på globala marknader. De kan inte överföra kostnader till följd av ökade miljöregleringar på sina kunder. Med högre priser blir de utkonkurrerade av företag från länder med lägre ambitioner på klimatområdet. Då har man, klimatet allra minst, vunnit föga på att Sverige ivrigt springer före alla andra.

Inom klimatpolitiken brukar man, inte minst Miljöpartiet, tala om att Sverige genom att gå före med klimatarbetet ska vara ett föredöme för andra att följa efter. Men med Miljöpartiets totalförbud av bensin och diesel riskerar Sverige att i stället bli ett avskräckande exempel i vars spår ingen vill följa.

För ett föregångsland kan Sverige enbart vara om vi lyckas förena tillväxt med minskade utsläpp. Om vi i stället ger prov på hur klimatarbetet leder till fattigdom, ökade motsättningar mellan land och stad och försämrad välfärd, vem kommer att följa vårt exempel då?

Läs mer

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”