1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Med Annie Lööf mot toppen

Annie Lööf har flyttat sitt Centerparti från en allians till en annan. I nästa konstellation vill hon vara drottning. Eller åtminstone statsminister.
Publicerad 1 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Det måste kallas pragmatism att likt Annie Lööf (C) vilja leda ett parti vars majoritet uppfattar partiets värderingar på ett annat sätt än man själv gör.
Det måste kallas pragmatism att likt Annie Lööf (C) vilja leda ett parti vars majoritet uppfattar partiets värderingar på ett annat sätt än man själv gör.Foto: Tommy Pedersen/TT

Centerpartiets stämma fick mest uppmärksamhet för en fråga som partiledningen och Annie Lööf inte tänker driva. Det gäller förbud mot icke-medicinskt motiverat avlägsnande av förhuden på småpojkar. Det har nu lett till att Annie Lööf måste förklara att hon betraktar partistämmans beslut som omöjligt att genomföra. Till Ekot den 29 september säger hon: ”Vi håller religionsfriheten högt, för oss är det viktigt att stå upp för både de grundlagsfästa rättigheter som finns och att värna minoriteter.”

Det måste kallas pragmatism att vilja leda ett parti vars majoritet uppfattar partiets värderingar på ett annat sätt än man själv gör.

Annars var det just principerna som drev Annie Lööf bort från Allianssamarbetet. Det var med argumentet att Alliansen skulle bli beroende av SD:s stöd som Centerpartiet bröt sig loss och genom januariöverenskommelsen gav stöd till Socialdemokraterna. Jöken har onekligen gett Centerpartiet stort inflytande över regeringens politik på områden som gör riktigt ont för socialdemokratin.

Annie Lööf markerar nu allt oftare tydligt mot Moderaterna och Kristdemokraterna. Hennes senaste analys är att Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningarna är Moderaternas och Kristdemokraternas fel.

Vad Annie Lööf inte ser (eller erkänner öppet) är att Centerpartiets politik inte alltid befinner sig i den sakpolitiska mitten. När Centerpolitik blir regeringspolitik kommer det att dra skeptikerna till oppositionspartierna, om det så handlar om skatter, regionalstöd eller migrationspolitik. Men det slår inte med nödvändighet mot Centerpartiet. I stället drar S-sympatisörer som är missnöjda med skatterna till Vänsterpartiet, de som är missnöjda med migrationspolitiken drar till SD. Lööf bidrar alltså till att göra livet svårare för sin gamla huvudfiende – socialdemokratin – och till att ge extra syre åt ytterkantspartierna.

Det är svårt att tro att Lööf inte förstår detta. Kommentarerna om M, KD och SD är snarare politiskt taktiska. Hon placerar M och KD i ett block med SD. Här anas den strategi som ska göra Lööf till statsminister 2022. Nästa regeringsbildning ska bygga på samma parlamentariska grund som 2018/2019. Huvudmålet kommer sägas vara att hålla det ”konservativa blocket” från makten. Vänsterpartiet ger sitt passiva stöd under hård retorik om att ”rör inte arbetsrätten, för då jäklar”. Ett husvillt Liberalerna som klamrar sig över riksdagsspärren till slut anser sig moraliskt bundet att ge efter för ”mittensamverkan”. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan sitta i regeringen eller utanför i en omvänd januariöverenskommelse – om S skadas fortsatt hårt i valet 2022 kan Stefan Löfvens efterträdare se sig tvungen att släppa Rosenbad till C.

Att bli statsminister är varje seriös partiledares mål. Det pragmatiska sätt Lööf hanterar ett stämmobeslut som går emot hennes värderingar är bara ett exempel på hur hon förstår vad som krävs för att nå och behålla maktpositioner. Man undrar om Socialdemokraterna fattar vilken seriös motståndare i det politiska spelets konst de har fått i Annie Lööf från Maramö.

Allt bygger dock på kalkylen att M, KD och SD inte får majoritet ihop. Då har Lööfs strategi att isolera SD istället gett SD mer makt än någonsin tidigare. I själva verket är det insatsen i Centerledarens spel

Petter BirgerssonSkicka e-post