GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Carl-Vincent Reimers: Magdalena Andersson blev aldrig statsminister

Onsdagen beskrevs som historisk. Men Magdalena Andersson hann bara väljas till Sveriges första kvinnliga statsminister, aldrig bli det.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad torsdag 13:00
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
Regeringsskifteskonselj under Kungens ordförandeskap den 9 juli 2021, då Stefan Löfvens tredje regering tillträdde.
Regeringsskifteskonselj under Kungens ordförandeskap den 9 juli 2021, då Stefan Löfvens tredje regering tillträdde.
Foto: Ingemar Lindwall/Kungl. Hovstaterna

Den konstitutionella situation Sverige har hamnat i är minst sagt förvirrande. Under onsdagen rapporterade många medier om en historisk dag, när Magdalena Andersson valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister. Därefter avgick hon från sitt ämbete, bara sju timmar efter att hon blev vald.

Men hann hon någonsin tillträda sitt ämbete?

Svaret på den frågan är otvetydigt nej menar Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. ”Formellt så blir man inte statsminister förrän efter en regeringsskifteskonselj, och den skulle ha ägt rum först på fredag”, kommenterade han till SVT. Att Andersson aldrig hann tillträda sitt ämbete var också något som ledarsidan uppmärksammade under onsdagen.

”Medierna måste också akta sig noga för att kommunicera sådant som inte har stöd i grundlagen.”
Carl-Vincent Reimers

Bara för att riksdagen valt en ny statsminister innebär det nämligen inte att man direkt tillträder. Rent formellt utfärdar talmannen ett förordnande av den nya statsministern, och själva regeringsskiftet äger rum på regeringsskifteskonseljen på kungliga slottet i Stockholm under Kung Carl XVI Gustafs ordförandeskap. Fram tills skiftet är det därmed den gamla övergångsregeringen, med Stefan Löfven, som styr riket med sin expeditionsministär.

Allt detta styrs såväl av grundlagen för rikets styrelse – Regeringsformen – samt av konstitutionell praxis.

Därmed klingar också all den mediebevakning som under onsdagen basunerade ut det ”historiska” med att ”Sverige har en ny kvinnlig statsminister” lite falskt. Ja, det är utan tvekan historiskt och stort att Magdalena Andersson som första kvinna valdes till ny statsminister i riksdagen. Men det är alltså helt uppenbart att hon aldrig hann tillträda sitt ämbete.

Stundtals gick euforin eller okunskapen ut över fakta, som när riksdagen efter omröstningen tog ned en installation med en spegel som skulle föreställa en imaginär första kvinnlig statsminister. När Andersson nu är vald behövs ju inte spegeln längre, tänkte man, trots att hon alltså aldrig har tillträtt rent formellt.

Medierna måste också akta sig noga för att kommunicera sådant som inte har stöd i grundlagen. Uppgiften om vem som faktiskt leder riket måste vara korrekt återgivna och ha stöd i den demokratiska, och konstitutionella ordningen. Medborgarna bör kunna förvänta sig en saklig rapportering, även i en tid när politisk turbulens råder.

I sinom tid kommer Sverige sannolikt få sin första kvinnliga statsminister, och Magdalena Andersson är utan tvekan den hetaste kandidaten. Men låt oss vänta med att fira det spruckna glastaket tills dess vi faktiskt har en på plats.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.