Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lööfokratin och Sverigedemokraterna

Länets centerpartister är upprörda över att ledarsidan har skrivit om Centerpartiet med anledning av den pågående regeringskrisen.
Publicerad 5 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Centerpartiet har nycklarna till det låsta läget.Foto: Anders Wiklund/TT

De vill inte inse att det låsta parlamentariska läget i huvudsak beror på sitt partis hållning, låt oss kalla den Lööfokrati, utan pekar i stället finger åt övriga sju partiet för att de inte vill anpassa sig till vad C och vad Annie Lööf tycker. Alla andra har fel, inte vi! ”Mitten” ska dominera, trots att den omtalade mitten bara utgörs av ja, C och Annie Lööf.

Men att C hamnar i regeringskrisens blickfång är inte konstigt. Partiets syn på förhandlingar och samarbete i riksdagen särskiljer sig från alla andra sedan Liberalerna ändrat inställning i regeringsfrågan. C vägrar att förhandla med både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet och det alldeles oavsett vilken sakpolitik dessa förhandlingar skulle kunna resultera i.

Annons

Resultatet av Lööfokratin är att svensk parlamentarism har gått i baklås och att partierna, Centerpartiet inräknade, tvingas slå knut på sig själva när samsyn i sakpolitik ersätts med syn på SD.

Centerpartiet vägrar att släppa fram en borgerlig statsminister trots att V, S och MP blott samlar 144 av riksdagen 349 mandat. Aldrig tidigare i modern tid har stödet för S och vänstersidan varit så litet som nu – ändå kan inte Kristersson, bli vald, på grund av SD.

Socialdemokraterna å andra sidan ska i regeringsställning driva borgerlig politik, politik som de själva inte tror på, för att C inte vill förhandla med SD.

Vänsterpartiet, som C inte heller vill förhandla med, ska sedan snällt agera dörrmatta åt den regering som på avgörande punkter driver en politik den själv inte tror på. När V vägrar att finna sig i denna ordning, trots att det sträckt ut förhandlingshanden till C, så ska de brunstämplas, på grund av samröre med SD.

Och den väg som nu tycks vara framkomlig för svensk parlamentarism är att V återgår till att vara dörrmatta, för att C inte vill förhandla med det parti som är det enda som vill förhandla med Löfven, förutom C.

Lööfokratin är så till den grad oresonlig att C nyligen tackade nej till ett saftigt erbjudande om landsbygdssatsningar (!) i utbyte mot att låta den statsministerkandidat C helst vill se som statsminister (!) bli vald, på grund av SD.

Och samtidigt, som kronan på verket, ökar SD – det vill säga centerns utnämnda huvudfiende – i opinionen och är nu jämnstora med M. Det kanske man – med tanke på händelseutvecklingen – inte ska vara särskilt förvånad över?

Det är, som våra lokala centerpartister framför, sant att övriga borgerliga partier, liksom undertecknad, har delat Centerpartiets uppfattning i frågan om SD. Det håller centerpartisterna naturligtvis emot dessa partier. Men om kategoriska vallöften visar sig innebära låsningar och handlingsförlamning är det då inte bättre att backa och uppdatera sin hållning än att låsa sig fast vid vad som sades före valet 2018?

Svensk politik har alltför länge varit både fixerad och paralyserad av SD – ett parti man inte ska ta i ens med tång. Den välkända S-krönikören Lotta Gröning liknade nyligen fixeringen vid en masspsykos. Den främsta vinnaren på detta har inte varit borgerligheten, inte vänstern, inte Sverige utan Sverigedemokraterna.

Lär av misstagen och behandla i stället SD som vilket parti som helst och befria svensk politik från det uppochnerläge som politiken har fastnat i. Till detta har Centerpartiet nycklarna, inte SD.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons