Löfven blir aldrig 'pappsen' med svenskarna

Ledare Artikeln publicerades
”Högt över skogen tronade hon helt utan text, bara bilden. Mer behövdes inte.”
Foto:Matthias Schrader
”Högt över skogen tronade hon helt utan text, bara bilden. Mer behövdes inte.”

Tyskland är både fult och vackert, spännande men också förutsägbart och egentligen är det väldigt likt Sverige. Ja, jag vet att det också är mycket som skiljer men på plats i landet så känns det väldigt hemma.

Efter att ha rest rätt mycket i Tyskland de senaste veckorna har jag valrörelsen i färskt minne, i alla fall bitar av den, som valaffischer och reklam på teve. Det har dock inte hunnit bli så mycket diskussioner med befolkningen eftersom man mest befinner sig på hotell, restauranger och autobahn.

Det tydligaste intrycket har varit hur viktig den lokala politiken är. Precis som i Sverige fokuserade valaffischerna på de lokala representanterna som ville komma in i förbundsdagen, tyska riksdagen. Tyska är inte ett språk som passar för korta slagord och rappt formulerade meningar. Det blev mest ett eller två ord som Respekt eller Gerechtigkeit, (rättvisa) och så partibeteckningen.

Många av de lokala affischerna innehöll bara en bild, namnet på kandidaten och partibeteckningen. Man kan ana att den personen redan är välkänd bland väljarna. Som om Annicka Engblom eller Peter Jeppsson skulle synas på affischerna med bara sin partibeteckning.

  Anmärkningsvärt var att varken Martin Schultz, ledaren för socialdemokratiska SPD, sedan han hoppat av ordförandeskapet i Europaparlamentet, eller ”Mutti” själv, nuvarande, och nu också framtida förbundskanslern Angela Merkel, CDU syntes på några valaffischer i städerna, bara de lokala politikerna.

  Men det är väl som här, alla vet att Stefan Löfven är ordförande för socialdemokraterna, statminister och gärna vill fortsätta att vara det.

  Det kändes lite ovant med politisk reklam i teve, när representanter för högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) stod helt oemotsagda och sa saker som fick mig att häpna.

  Populistiskt och obehagligt, men ett budskap som tydligen gått hem av valresultatet att döma. Jag har ofta rest i östra Tyskland och man kan lätt konstatera att vardagen inte är särskilt rolig i den delen.

  Det tar förmodligen flera generationer innan slagskuggan från den kommunistiska DDR-tiden tonar bort.

  Mest förvånad blev jag när jag äntligen fick se en bild med Angela Merkel. Det var ingen liten uppklistrad affisch utan en gigantisk bild av ”Mutti” högst upp på en pelare, svävande i skyn likt till exempel Biltemas eller liknande. Det var utanför Stuttgart eller om det var Wurzburg, men den syntes vida över nejden. Högt över skogen tronade hon helt utan text eller partibeteckning, bara bilden. Mer behövdes inte.

  En annan sådan var bilden av hennes händer, hållna med fingrarna mot varandra i en fyrkant, tydligen ett kännetecken.

  Efter den bilden tittar jag numera hur hon håller sina händer och ja, det är alltid samma romb, som tyskarna kallar det.

  Jag tänkte varje gång på detta ”Mutti”, vänlig omskrivning som Mamsen, och då kände jag att Tyskland ändå är väldigt olikt Sverige.

  Stefan Löfven kan omöjligen bli Pappsen för svenska folket.

  Fakta

  Inga-Lena Fischer

  är tidigare politisk chefredaktör för BLT

  Visa mer...