Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Låter det inte misstänkt mycket som miljöpartistisk politik?

Sällan har så få människor som gjort så lite, fått så mycket uppmärksamhet.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 6 november 2019
Emma Jaenson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rörelsen säger sig ha miljontals medlemmar över flera kontinenter.
Rörelsen säger sig ha miljontals medlemmar över flera kontinenter.Foto: Johanna Rundgren

Fridays for future, och Greta-rörelsen brukar porträtteras som en folkstorm, som en revolutionerande, jättelik rörelse. I BLT, P4 Blekinge och i Sydöstran syns dock en liten skara människor som kan räknas på två händer under måndagens klimatdemonstration på Klaipedaplatsen. Där återfanns sex till åtta aktivister som lyckades skrapa ihop runt 300 röster för mer ekomat i kommunen.

Rörelsen säger sig ha miljontals medlemmar över flera kontinenter. Samtidigt lever vi i en tid där den politiska framgången tenderar att mätas i antalet likes på sociala medier. Fundera en stund på hur många du vet som engagerat sig i Fridays for future? Trots detta syns de i tidningar, i TV och rörelsen får massivt pressuppbåd både nationellt och internationellt. Fridays for future har också en supersatsig hemsida och en twittrande Greta som reser jorden runt för att påverka makten.

Annons

Men tolka mig rätt, det är naturligtvis bra att folk går ut på gatorna och demonstrerar för saker de finner viktiga. Och de allra flesta anser också att både miljön och klimatet är viktigt och att klimatförändringarna är på riktigt och måste stoppas. Fridays for future Karlskrona kräver således att kommunen ska minska köttkonsumtionen, de vill se mer vegetarisk mat och framöver även fasa ut maten mot mer ekologiskt odlad mat (BLT den 5 november). De menar också att vi behöver minska köttkonsumtionen med hänvisning till IPCC:s senaste rapport.

Dock gick en av huvudförfattarna till IPCC-rapporten: miljöprofessor Annette Cowie, nyligen ut och påpekade att vi behöver fler betande nötboskap eftersom betesdjur bland annat “ger näring till marken och mularna håller ogräs i schack. Det minskar behovet av både ogräsbekämpning och jordbearbetning med plog” (Landlantbruk den 26 oktober). Skulle alltså kommunen, enligt Fridays for futures krav, följa IPCC:s rapport, kan det hända att vi får mer kött på tallriken, inte mindre.

Och vad vill de göra egentligen, utöver att minska köttkonsumtionen? Vad är de konkreta förslagen? Att bara äta ekomat tycks inte vara vidare klokt om vi vill minska vårt klimatavtryck. Att peka finger eller ytligt posera för att vinna gröna godhetspoäng hjälper få. Och låter deras politiska förslag inte misstänkt mycket som miljöpartistisk politik, eller som en motion från vår egen riksdagssosse Magnus Manhammar?

Föga förvånande återfinns personer engagerade i Miljöpartiet och Djurens rätt bland aktivisterna på torget. Det verkar snarast som att Miljöpartiet har hittat en ny plattform: är det inte säldöd eller kärnkraft så är det köttkonsumtion.

Men det är svårt att komma på något annat tillfälle när så få människor som gjort så lite, fått så mycket uppmärksamhet. Tror ni exempelvis att sex äldre herrar från Bensinupproret hade fått lika stor uppmärksamhet om de gjort samma sak som miljöaktivisterna på Klaipedatorget? Och ja, jag vet, vi skriver ju till och med om dem här på ledarsidan. Men varje gång flockmentaliteten slår på borde varningsklockor ljuda.

Annons
Annons
Annons
Annons