1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Låt skolan vara fri från religion

Utredning föreslår etableringsstopp för religiösa friskolor. Det är ett steg i rätt riktning. Skolan ska vara en frizon för religiös påverkan.
Publicerad 9 januari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
I en liberal demokrati har religionen en given plats men den platsen måste finnas vid sidan av skolan.
I en liberal demokrati har religionen en given plats men den platsen måste finnas vid sidan av skolan.Foto: Stina Stjernkvist/TT

De senaste åren har man i flertalet uppmärksammade reportage i media kunnat läsa om skolor som i religionens namn separerar flickor och pojkar, där lärare fördömt homosexuella, där Bibelns skapelseberättelse har lärts ut på biologin och där flickor har fått lära sig att de ska klä sig i sjal och ”inte visa upp sig” (bland annat Svenska Dagbladet den 26 mars 2019). Det riktiga bottennappet var när den så kallade Vetenskapsskolans dåvarande VD förra våren togs i förvar av säkerhetspolisen (Expressen den 16 maj 2019)!

Allt betalat och finansierat med våra gemensamma skattepengar i en institution som ska vara byggd på vetenskapens grund och där ett av de huvudsakliga syftena är individens frihet.

Därför var det positivt att januariavtalet mellan S, MP, C och L innehöll en punkt om ett etableringsstopp för friskolor med konfessionell inriktning (religiösa friskolor) ska införas.

Under onsdagen togs ett viktigt steg för att den punkten ska bli verklighet då juristen Lars Arrhenius överlämnade en utredningen i frågan till utbildningsminister Anna Ekström (S). Utöver ett förbud av nyetablering lämnar utredningen också förslag till regelskärpningar för redan existerande friskolor.

Bland annat föreslås att alla friskolors ägare och ledning ska prövas utifrån ett demokrativillkor. De som vill starta friskola ska diskvalificeras om det finns särskild anledning att anta att dessa kommer att utöva våld eller hot, diskriminera eller kränka barn eller elever. Detsamma ska gälla om personerna motarbetar det demokratiska styrelseskicket eller på något sätt försvarar, främjar eller uppmanar till våld, hot, diskriminering eller antidemokratiska handlingar. Det är rena självklarheter som utredningen här föreslår.

Existerande friskolor med konfessionell inriktning ska dessutom inte heller kunna nyetablera sig på annan ort eller utvidga antalet årskurser.

I debatten om de religiösa friskolorna talas det mycket om föräldrarnas religionsfrihet. Men barn i egenskap av egna individer har egna rättigheter som samhället måste upprätthålla. En sådan rättighet är att barn och unga ges förutsättningar att efter eget huvud kunna forma sitt eget liv efter egna önskemål och drömmar. Den rätten måste väga tyngre än föräldrarnas och andra vuxnas önskan att skolan uppfostra barn i enlighet med religiösa läror och sedvänjor.

I en tid med allvarlig segregation är det också olyckligt om nyanlända barn eller barn till nyanlända placeras i religiösa skolor. Nej, snarare behöver svensk skola bli mer blandad än vad den är i dag och till det bidrar inte de religiösa friskolorna. Muslimska föräldrar lär knappast skicka sina barn till en skola som drivs av Livets ord eller det omvända.

Frågan om de religiösa friskolorna är inte stor men den är viktig. I en liberal demokrati har religionen en given plats men den platsen måste finnas vid sidan av skolan. Med ett etableringsstopp för nya religiösa friskolor tas ett steg i rätt riktning för att den svenska skattefinansierade skolan ska vara sekulär och bygga på vetenskap.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.