GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare

Anders Gustafsson: Låt oss inte alla bli ålahuen i ålgate

PM Nilsson har godtagit sitt straff och offentligt bett om ursäkt för sitt tjuvfiske. Sverige blir på inga sätt bättre av att han avgår som statssekreterare.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 24 januari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
PM Nilsson med sin båt i Karlskrona skärgård.
PM Nilsson med sin båt i Karlskrona skärgård.Foto: Staffan Lindbom

Högt uppsatta politiker och högt uppsatta tjänstemän ska följa lagen. Allt annat minskar förtroendet för både rättsstaten och demokratin.

Det var därför det var så anmärkningsvärt när förra miljöministern Isabella Lövin anställde Annika Jacobson som stabschef på Miljödepartementet – en person som under sin tid på Greenpeace stod bakom de olagliga aktioner som riktades mot svenska kärnkraftverk som organisationen arrangerade (DN den 8 februari 2019). Varför ska vanligt folk följa lagen om de som stiftar den inte gör det?

Och detta gäller i allra högsta grad en borgerlig regering som har bekämpandet av brottslighet som sin högsta prioritet.

Därför är det besvärande för regeringen att Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson häromåret togs på bar gärning av Havs- och vattenmyndigheten i Karlskrona skärgård med fyra ålryssjor och en fångst på 15 ålar, totalt 11 kilo, i båten. Att han därtill, likt en hal ål, försökte slingra sig ur situationen är inte heller särskilt smickrande för honom.

”Tjuvfisket var idiotiskt, ja. Men vad än mer idiotiskt vore är om PM Nilsson tvingas bort från Rosenbad ”

Det hela kan inte heller ursäktas av att PM Nilsson själv har drivit opinion för att tillåta småskaligt fritidsfiske efter ål (DI den 18 juni 2020) – för övrigt en av de vackraste skildringarna av Blekinge som författats i modern tid – eller av att han på ett berömvärt sätt ägnat mycket av sin lediga tid åt att rensa Karlskrona skärgård på plast – ett engagemang som till och med fick den brittiske ambassadören David Cairns att besöka Blekinge (BLT den 8 maj 2018).

Nej, tjuvfisket ska inte ursäktas. Men nu har PM Nilsson godtagit sitt straff och har flera gånger offentligt bett om ursäkt för det inträffade. Risken att han på nytt skulle lägga ut några ålryssjor får väl sägas vara obefintlig.

Alla nöjer sig dock inte med det. Oppositionen kräver att PM Nilsson ska avgå.

Ja, nu har Socialdemokraterna till och med KU-anmält statsministern för att granska hur anställningsprocessen och säkerhetsprövningen av PM Nilsson gick till. Och det hör väl det politiska spelet till att så sker, oppositionen vittrar att politiskt högvilt kan komma att fällas och agerar därefter.

Men PM Nilsson bör få förtroendet att stanna kvar som tjänsteman i regeringskansliet. Inte för att brottet han har begått är försumbart – utan för att PM Nilsson som statssekreterare faktiskt kan bidra till att göra Sverige till ett bättre land.

När allt för många fastnar i de talepunkter de lärt sig sedan tonåren i ett politisk ungdomsförbund så vågar PM Nilsson anlägga nya perspektiv på gamla sanningar, vrida och vända på argument och tänka nytt. Det har han som skribent och politisk tänkare bevisat gång på gång under sina år på Dagens industri. När ett av Sveriges problem varit att allt för många i maktens korridorer varit fast i vinkelvolten behövs personer som tänker nytt, självständigt och som inte väjer för målkonflikter.

Tjuvfisket var idiotiskt, ja. Men vad än mer idiotiskt vore är om PM Nilsson tvingas bort från Rosenbad till följd av ålgate. Det skulle vi alla förlora på.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.