Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Låt inte ryska investeringar äventyra svensk säkerhet

När diktaturer väljer att strössla miljarder över Sveriges kommuner finns det givetvis ett större pris inbäddat i affären och det är inte sällan på bekostnad av vår egen försvarsförmåga.
Publicerad 26 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ryska intressen visar intresse för att ta över oljebolaget Nynas som har som har sin verksamhet i närheten av en Sveriges viktigaste marinbaser.
Ryska intressen visar intresse för att ta över oljebolaget Nynas som har som har sin verksamhet i närheten av en Sveriges viktigaste marinbaser.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man brukar säga att tid är pengar, men framför allt är pengar makt. Den som har resurser att köpa upp svenska företag kommer också att kunna utöva en stor makt över deras verksamhet, i freds- och krigstid. Det är också därför som alla Sveriges kommunpolitiker måste inse allvaret i att Kina och Ryssland visat både förmåga och vilja att köpa upp samhällsviktig infrastruktur runt om i landet.

Ett företagsuppköp är inte bara ett uppköp när det är aggressiva diktaturer som står som köpare. Så sent som i förra veckan rapporterade Dagens Industri (den 20 februari) om ryska intressen i det konkurshotade oljebolaget Nynas, beläget i militärstrategiskt viktiga Nynäshamn. Dels är Nynäshamn en av Sveriges största Östersjöhamnar, dels ligger bolaget ett par mil ifrån en av Försvarsmaktens viktigaste baser – Muskö.

Annons

Från Musköbasen övervakar Försvarsmakten all sjö- och undervattenstrafik i Östersjön. Platsen är därför i högsta grad av säkerhetspolitiskt känslig natur för Sverige. Det är också därför som ett eventuellt uppköp av Nynas skulle vara till stor militärpolitisk fördel för ett statskontrollerat bolag såsom ryska Gazprom. En sådan geografiskt avgörande plats som oljehamnen och raffinaderiet i Nynäshamn skulle kunna utnyttjas både i freds- och krigstid för att sabotera, störa och underminera Sveriges försvar.

Det aktuella fallet i Nynäshamn är olyckligtvis en del av ett större mönster som kan skönjas på flera platser runt om i Sverige. Företag med koppling till diktaturerna i Kina och Ryssland har gång på gång visat intresse för att köpa upp samhällsviktig verksamhet i flertalet av Sveriges kommuner och regioner. En av landets viktigaste regioner, både ekonomiskt och försvarsmässigt – Västsverige – har under det senaste årtiondet utgjort navet för kinesiska uppköp. För vad som till en början uppfattades som enbart positiva investeringar, exempelvis försäljningen av Volvo, har numera fått fler och fler att oroa sig över hur det ökade kinesiska inflytandet kommer påverka kommunernas oberoende på sikt (Svenska Dagbladet den 20 februari).

Utländska investeringar är inte dåliga per se. Risker uppstår emellertid när det bakom nya ägare finns statsintressen kopplade till diktaturer som mer än gärna kan tänka sig att utnyttja ägandet för mer illvilliga syften. När diktaturer väljer att strössla miljarder över Sveriges kommuner finns det givetvis ett större pris inbäddat i affären och det är inte sällan på bekostnad av vår egen försvarsförmåga.

Till syvende och sist är det lokalpolitikerna i varje kommun som har det yttersta ansvaret att få sin stad att växa, men det bör aldrig ske till priset av ökad osäkerhet. Om pengar är tid så börjar tiden onekligen att rinna ut för Sveriges del. Det är hög tid att sätta stopp för fler utländska affärer som sätter svensk försvarsförmåga på spel.

Linnea Hylén
Annons
Annons
Annons
Annons