1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Gustafsson: Låt inte MP diktera näringslivspolitiken i Karlshamn

Karlshamns kommunstyrelse säger nej till att vara med och stödja etablerandet av en internationell flyglinje från Kallinge till Frankfurt. Det är synd – länets kommuner måste samarbeta mer för att utveckla näringslivet och länet.
Foto: Bo Åkesson

Karlshamns kommunstyrelse säger nej till att vara med och stödja etablerandet av en internationell flyglinje från Ronneby Airport till det viktiga flygnavet i Frankfurt. Det stod klart efter tisdagens kommunstyrelsesammanträde – Karlshamnsoppositionen med M, L och KD reserverade sig. Sverigedemokraterna röstade nej men, meddelar Björn Tenland Nurhadi till ledarredaktionen efter sammanträdet, det kan bli ett ja till fullmäktige. SD villi första hand att regionen tar kostnaden, faller det kommer de att rösta för en medfinansiering.

Tidigare har så väl Karlskrona kommun, Ronneby kommun som Region Blekinge sagt ja till satsningen, alltså att tillsammans med näringslivet under en treårsperiod ställa upp med en förlusttäckningsgaranti för flyglinjen. Det är ett viktigt stöd för att kunna få igång en flyglinje som på sikt står på egna ben. För Karlshamns del handlar det om 250 000 kronor per år under tre års tid.

De positiva beskeden har varit glädjande. Inte bara för Ronneby kommun, utan för hela Blekinge. Med en direktlinje till från Kallinge till Frankfurt kan företagens kommunikationer med omvärlden förbättras och Blekinge utvecklas som besöksdestination.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Men i kommunstyrelsen i Karlshamn blev det alltså nej. Att Miljöpartiet – som är med och leder kommunen – gav tummen ner var inte särskilt förvånande. Jämte att diktera vad de äldre ska ha på tallriken är flygmotståndet deras paradgren. Men Per-Ola Mattssons Socialdemokraterna har sagt ja till satsningen i Region Blekinge. Ja, Per-Ola sitter ju själv i regionfullmäktige. Det är mycket märkligt.

Beslutet från kommunstyrelsen är att beklaga. Vi behöver samarbeta mer mellan länets kommuner för att lyfta vårt näringsliv och utveckla vårt län. Karlshamns Socialdemokrater är möjligtvis bakbundna av det lokala samarbetet med Miljöpartiet – något mer än en hittepåuppdrag som politisk samordnare ska väl Charlott Lorentzen (MP) ha?

Karlshamns kommun brukar hamna beklämmande långt ner i de kommunrankningar som Svenskt Näringsliv gör. Förra året hamnade Karlshamns kommun på plats 277 – blott 13 andra kommuner rankades ha ett sämre företagsklimat i hela Sverige. Att kommunen nu inte vill vara med och utveckla Ronneby Airport gör inte saken bättre.

Tänk om och gör rätt till kommunfullmäktige. Låt Miljöpartiet vara ensamt med sitt nej. En internationell flyglinje från flygplatsen i Kallinge vore bra för alla kommuner i länet, även Karlshamn.

Läs mer

Sport

TV-match: Asarum höll undan – tog säsongens första seger

Se matchen i repris: Vi direktsände division 2-mötet Räppe–Asarum

Ungdomsgäng

Polisen punktmarkerar kommunen efter oroligheter

All ledig tid används till att synas i centrum

Segling

Polsk brigg på besök i hamnen

Under sex dagar seglar en besättning på 50 personer från hemmahamnen och tillbaka

Brott

Brott: Kvinna som vägrade sluta dansa anmäls

Trots flera tillsägelser från ordningsvakten

Miljö

Karlshamnsbor trötta på lukten från AAK – ber kommunen om hjälp

Bostadsrättsföreningen lämnar in skrivelse

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad