Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Låt inte Kina köpa vårt oberoende

Vår infrastruktur ska inte ägas av Kina och vår politik ska aldrig styras av den kinesiska staten. Vi måste sätta stopp för Kinas uppköp av svensk infrastruktur.
Publicerad 2 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vi vill inte bli för beroende av Kinas auktoritära kommunistregering.
Vi vill inte bli för beroende av Kinas auktoritära kommunistregering.Foto: Li Xueren

Kina har gått från att ha varit pandemin ursprung, till att – bland vissa – bli den globala ledaren och räddaren i nöden. I och med coronakrisen kommer nu Kina till Västvärldens undsättning med medicinsk expertis och sjukvårdsresurser. De har erbjudit sig att skicka två miljoner ansiktsmasker, 200 000 avancerade masker och 50 000 testkit till Europa. Serbiens president, Aleksandar Vucic, sa till New York Times (den 18 mars) “Europeisk solidaritet existerar inte. Det var en saga. Jag tror på min bror och vän Xi Jinping, och jag tror på kinesisk hjälp”.

Men det är viktigt att komma ihåg att Kina har en baktanke. Viktigt är också att vi minns att Kina – som på grund av sitt totalitära styre – initialt ljög om smittspridningen, lät den fortgå på så vis har skapat förödande effekter nu och för lång framtid i hela Europa. Ytterligare något att komma ihåg är att Kina aldrig har haft mycket till övers för mänskliga eller individuella rättigheter. Den ekonomiska tillväxten är viktigare. Den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai sitter sedan 2015 fängslad i Kina på grund av “spioneri”.

Annons

Samtidigt gör Kina stora ekonomiska framsteg och köper sig till inflytande i Sverige och västvärlden. Ett av många exempel är att Volvo Cars sedan 2010 ägs av kinesiska Geely. “Det är nästan så att man undrar om det är en kinesisk politisk idé” sa Magnus Sundemo, tidigare arbetarrepresentant för fackförbundet Sveriges Ingenjörer, angående sammanslagningen av Volvo Cars och Geely Auto (SvD den 20 februari). Men även en rad andra välbekanta bolag där Kina är delägare dyker upp i en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut från 2019. Havremjölkstillverkaren Oatly, hotellkedjan Radisson, musiktjänsten Spotify och klädtillverkaren JC och Acne är några.

Sedan 2002 har kinesiska staten blivit huvudägare till inte mindre än 51 svenska bolag och utöver det hundratals svenska dotterbolag. En stor del av dessa bolag är verksamma inom industriella produkter, bioteknologi, informations- och kommunikationsteknologi, elektronik och fordonsindustri (FOI den 28 november 2019).

Varför har Kina då plötslig blivit så intresserade av svenska företag? Och varför är det ett problem? Framför allt handlar det om svenskt oberoende. Ekonomisk makt är politisk makt. Äger Kina en stor del av svenskt näringsliv äger Kina även en stor del av svensk politik. Vi blir mer beroende av Kina, de kan utöva utpressning på oss genom att exempelvis hota med minskade arbetstillfällen eller utnyttja bolagen för spioneri.

Sverige borde för länge sedan infört kontroller av vilka upphandlingar som sker och vilka bolag som köps upp. Vi borde för länge sedan utarbetat en så kallad Kinastrategi. Men det är sent kommet nu.

Liberalerna föreslår därför en rad åtgärder. Utländska direktinvesteringar ska granskas så att kritisk infrastruktur, teknologi och personuppgifter skyddas. För detta krävs en granskningsmyndighet. Även upphandlingar som rör kritisk infrastruktur, som hamnar och tågspår måste granskas. L vill även se en tidigareläggning till 2020 av utredningen av utländska direktinvesteringar. (Aftonbladet den 31 mars).

Vår infrastruktur ska inte ägas av Kina och vår politik ska aldrig styras av den kinesiska staten. Kina är ett av de sista länderna vi vill bli för beroende av. Vi måste säkerställa att vi håller den auktoritära kommunistregeringen på armlängds avstånd.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons