Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Låt inte Centern komma undan sveket mot minkbönderna

Kompensationen till minknäringen för näringsförbudet räcker inte. Hur kan Centerpartiet stå bakom den här uppgörelsen?
Kompensationen långt under vad Svensk Mink har krävt.
Kompensationen långt under vad Svensk Mink har krävt.
Foto: Patric Söderström / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Sveriges minkbönder är under 2021 förlagda med avelsförbud. Beslutet fattades för att förebygga och hindra smittspridningen i landet av coronaviruset hos mink och syftar till att skydda människors liv och hälsa under den pågående coronapandemin.

Sedan den dag, alltså den 27 januari, då avelsförbudet kommunicerades från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har minkbönderna varit utlovade ekonomisk kompensation eftersom näringsförbudet slår undan benen för företagen. Det dröjde dock till torsdag denna vecka, i och med att vårändringsbudgeten presenterades, innan minkbönderna fick besked om stödets storlek.

Branschföreningen Svensk Mink har i förhandlingar med Jordbruksverket menat att den totala ekonomiska kompensationen från staten måste ligga på 150 miljoner kronor om minknäringen ska hållas helt skadeslös och att det krävs åtminstone 100 miljoner kronor för att medlemsföretagen, som just nu kämpar för sin överlevnad, ska kunna övervintra avelsförbudet.

Det är ur ett demokratiskt perspektiv mycket osnyggt. Att bakvägen försöka lägga ner en hel näring är inte rakryggat.

Därför var besvikelsen bland Sveriges minkbönder, varav hälften finns i Blekinge, i veckan stor när regeringen meddelade att stödet stannar på 60 miljoner kronor, det vill säga i runda slängar blott en tredjedel av vad Svensk mink anfört att avelsförbudet kostar medlemsföretagen.

Att kompensationen blir så låg kan inte beskrivas på något annat sätt än en vinst för Miljöpartiet. De gröna har alltid velat förbjuda den svenska minkuppfödningen. Och när de har misslyckats med detta den demokratiska vägen har de nu hittat ett annat sätt att uppnå sitt mål: att försöka svälta ihjäl minknäringen med coronapandemin som förevändning. Det är ur ett demokratiskt perspektiv mycket osnyggt. Att bakvägen försöka lägga ner en hel näring är inte rakryggat.

Men även Centerpartiet, som utmålar sig själva som ett landsbygds- och företagarvänligt parti, förtjänar kritik eftersom de har varit med och förhandlat fram vårändringsbudgeten tillsammans med S, L och MP. Budgeten är lika mycket Centerns som Miljöpartiets och därför har C lika mycket att stå till svars för i frågan som MP.

Lokala centerpartister skriver gärna engagerade insändare där de försvarar minkbönderna och kritiserar Miljöpartiets och djurrättsaktivisters ideologiska kampanjer mot minknäringen. Vad säger dessa centerpartister nu?

Läs mer