GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: Landet bortom TV-huset

Inget gödslar populism så bra som när våra samhällsinstitutioner inte visar något intresse för vad som händer utanför Stockholms innerstad.
Karlskrona eller Ronneby?
Karlskrona eller Ronneby?
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

"Kära Örebroare!”. Kung Carl XVI Gustafs felsägning på torget i Arboga 1985 har blivit ikonisk. Men där kungens klavertramp kanske mest får en att skratta gott finns det betydligt allvarligare förväxlingar med ortsnamn, som vittnar om intresset för landet utanför Stockholm.

När SVT:s Aktuellt under söndagen skulle skildra nationaldagsfirandet kom turen till Blekinge. ”I Ronneby tog man hjälp av försvarets helikopter som hissade den svenska fanan över Blekinge”, sa en speakerröst. Bara med den lilla detaljen att bilderna inte visade Ronneby utan Stumholmen i Karlskrona.

"Kanske behöver cheferna på SVT tolka det där med mångfald lite bredare och inse att regional- och lokalkännedom också har ett värde innanför TV-husets väggar."

Det hade såklart varit en sak om man förväxlade ett skogsparti med ett annat, eller tagit fel småbåtshamn i ett inslag om båtlivet. Men om vårt allmänna TV-bolag inte ens kan få en av Karlskronas mest berömda vyer från örlogsstadens världsarv rätt, hur ska man då lyckas i mer komplicerade regionala och lokala frågor med nationell relevans?

I punkt 14 i SVT:s medelsvillkor – alltså de regler som villkorar skattefinansieringen av public service – kan man läsa att 55 procent av SVT:s rikssändningar ska produceras utanför Stockholm. Kravet har funnit med ett tag och i huvudsak uppfylls det av SVT. Förra året nästan exakt med 55,1 procent av produktionen förlagd utanför Stockholm.

Men ett sådant krav kan också få oanade konsekvenser. När alla kommunboxar ska bockas av i slutet av året av stressade redaktionschefer blir en lokalhändelse lätt en riksnyhet bara för att det kommer från rätt kommun, inte för att det faktiskt är en bra nyhet. Medan andra riktigt relevanta lokala och regionala frågor inte alls kommer upp till ytan i riksmedia.

Lösningen på detta är inte nödvändigtvis att SVT och SR ska bli ännu mer lokala i sin rapportering. Detta kan man med fördel lämna till den fria lokalpressen som är fast förankrade i lokalsamhället, och vars affärsmodell i dag utsätts för en helt orimlig konkurrens från public service.

Däremot bör SVT ha medarbetare som i framtagandet av riksnyheter har tillräcklig lokalkännedom för att upptäcka klavertramp som det med nationaldagen. Det kan tyckas vara en detalj, men när SVT i sina rikssändningar framstår som totalt ointresserade av platserna i deras egna inslag föder det en känsla av utanförskap.

I det sammanhanget kan man också lyfta SVT:s uttalade ambition att rekrytera ”mångfaldskompetens”, en omskrivning för fler personer med utländsk bakgrund. Kanske behöver cheferna på SVT tolka det där med mångfald lite bredare och inse att regional- och lokalkännedom också har ett värde innanför TV-husets väggar.