Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Land ska med lag byggas

Statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) anmäls till konstitutionsutskottet.
Publicerad 23 januari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljörörelsen utmålar Preems önskan om att bygga ut sitt raffinaderi på Västkusten som en skandal, trots att utbyggnaden både skulle innebära att Preem kan minska utsläppen från Sveriges transporter med flera miljoner ton koldioxid och framställa förnybara drivmedel. Men de har rätt om att här finns en skandal. Men det rör sig inte om en klimatskandal, nej snarare verkar det handla om en rättsskandal.

Frågan har hamnat i det nationella strålkastarljuset efter att Moderaterna genom Tobias Billström för några dagar sedan anmälde både statsministern och Isabella Lövin till konstitutionsutskottet med anledning av att regeringen i somras tog över tillåtlighetsprövningen.

Annons

Att regeringen, i stället för domstolen, gör en tillståndsprövning är i sig märkligt men inte lagvidrigt. Däremot är det anmärkningsvärt, och troligen lagvidrigt, att regeringen griper in när domstolsprocessen väl är igång. Preem har ju redan fått klartecken från Mark- och miljödomstolen och frågan är överklagad till Mark- och miljööverdomstolen.

Det är bland annat detta Moderaterna tagit fasta på och de har stöd för sin argumentation från flera jurister som har uttalat sig i frågan.

”Det är inte meningen att regeringen ska hoppa in i ett pågående mål”, kommenterade Ulf Bjällås, tidigare ordförande för miljööverdomstolen (Göteborgs-Posten den 17 januari). Girion Blomdahl, doktorand i juridik vid Stockholms universitet har tidigare sagt att ”Man struntar i den dömande maktens redan levererade resultat och den dömande makten ska vara oberoende. Det är kanske dess mest grundläggande funktion i en rättsstat” (fplus den 15 oktober 2019). I en granskning av äganderätten och rättssäkerheten häromdagen säger en annan jurist, Claes Sjölin, att ”Det vänder sig i magen för en jurist när man bevittnar sådant här. En domstolsprövning får inte staten lägga sig i” (fplus den 21 januari).

Enligt riksdagens utredningstjänst har det aldrig tidigare hänt att regeringen prövat tillåtligheten sedan en mark- och miljödomstol avgjort ärendet (Göteborgs-Tidningen den 19 januari).

Dessutom verkar det som att vice statsminister Isabella Lövin (MP) redan på förhand har bestämt sig. Hon har i tidigare intervjuer uttalat sig negativt om Preems utbyggnadsplaner (Ekots lördagsintervju den 9 november 2019). Att regeringen ska pröva ett enskilt företags expansionsplaner samtidigt som företrädare för regeringen uttalat sig negativt om samma företags expansionsplaner ger intrycket av en skenprocess.

Oavsett vad man anser om utbyggnaden ska det inte fungera så här i en rättsstat.

Regeringen har, med all rätt kan tillfogas, kritiserat länder där domstolarnas oberoende undergrävs och där rättssäkerheten sätts ur spel. Det förpliktigar regeringen att på hemmaplan leva upp till de höga idealen. Eller är principerna blott användbara som slagträn gentemot politiska meningsmotståndare?

Att land ska med lag byggas är grundläggande för vårt samhälle. Det måste gälla även företag, hur oönskvärd deras verksamheter än är av vissa politiker.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons