Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lägg neutralitetsnostalgin åt sidan och koppla upp!

Ryssarna invaderar grannländer, rustar hela tiden upp kring Östersjön och kränker frekvent skandinaviskt luftrum. Då ska givetvis Sverige koppla upp det nyinköpta luftvärnssystemet Patriot med motsvarande system i våra grannländer för att stärka försvaret av vårt land.
Publicerad 10 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Det amerikanska Patriot-systemet borde självklart kopplas upp mot motsvarande system i våra vänligt sinnade grannländer.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sedan en tid tillbaka levereras det amerikanska vapensystemet Patriot till Sverige. Det nya luftvärnssystemet ersätter de Hawk-robotar som Sverige köpte in för över ett halvt sekel sedan. I veckan besökte Christopher Cavoli, chef för USA:s arméstyrkor i Europa och Afrika, Sverige med anledning av leveranserna, vilket fram för allt Dagens Nyheters utmärkte försvarsreporter Mikael Holmström uppmärksammat.

Med Patriot får Sverige kapacitet att från svensk kust möta robot- och flygangrepp på långa avstånd och möta ballistiska robotar med lång räckvidd. Det innebär en radikal uppgradering av svenskt luftförsvar vilket är alldeles utmärkts i en tid när ryssarna invaderar grannländer, rustar upp kring Östersjön – i Kaliningrad finns sedan en tid tillbaka Iskander-robotar med en räckvidd på 500 kilometer – och frekvent kränker skandinaviskt luftrum.

Annons

Luftvärnssystemet Patriot har även fördelen att det används av till oss vänligt sinnade länder i vår närhet och kan länkas samman för att öka systemets kapacitet: bättre radarinformation och bättre förvarning av robotattacker. Tyskland, Nederländerna och Grekland har redan Patriot. Polen har beslutat att köpa det.

”Att Sverige införskaffar Patriot ger Sverige en möjlighet att – om Sverige så önskar – komma in i en gemenskap av arméer som har Patriot och har förmåga att etablera ett nätverk av försvarssystem. Det innebär en mycket kraftfull möjlighet”, sa Christopher Cavoli till DN under sitt besök (DN den 7 juli).

Men om det svenska Patriot-sysyemet ska sammankopplas med andra länders motsvarighet är inte alls självklart. När Mikael Holmström i en uppföljande artikel frågar runt bland försvarspolitiker om detta svarar försvarsminister Peter Hultqvist slingrande och Sverigedemokraternas försvarspolitiker Roger Richthoff säger blankt nej (DN den 8 juli).

Moderaternas respektive Liberalernas försvarspolitiska talespersoner uttrycker sig däremot positivt. ”Det är självklart att vi ska ha optimal effekt av Patriot så ska det naturligtvis ingå i det här systemet”, sa Allan Widman (L).

”Svensk förljugen neutralitets- och Palmenostalgi kan inte tillåtas försämra vår försvarsförmåga.”
Anders Gustafsson

Det är det enda rätta. Har vi köpt in ett nytt luftvärnssystem för flera miljarder ska vi använda det fullt ut. Svensk förljugen neutralitets- och Palmenostalgi kan inte tillåtas försämra vår försvarsförmåga.

Det är ingen nackdel att samarbeta med andra, till oss vänligt sinnade, länder. Nej, tvärtom måste vi bygga säkerhet tillsammans med andra. Det är också på den vägen Sveriges försvarspolitik har slagit in sedan många år.

2016 röstade riksdagen ja till värdlandsavtal med Nato – att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från den västliga försvarsalliansen vid kris eller krig. Senaste försvarsbeslutet innebar bland annat att två nya regementen i Falun respektive Sollefteå upprättas med motivet att säkra vägarna för Natohjälp att komma till undsättning västerifrån, antingen för svenskt vidkommande eller för Baltikums. I den svenska storövningen Aurora 17 – den första övningen efter kalla krigets slut där armén samlades för att öva försvar av Sverige – deltog amerikanska arméförband i mellersta Sverige och på Gotland.

Denna utveckling är mycket bra för Sveriges försvarsförmåga och måste fortsätta. Det borde inte finnas någon som helst tvekan kring att koppla ihop Patriot med motsvarande system utomlands.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons