Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carl-Vincent Reimers: Kräv bättre EU-bevakning av public service

Trots att EU-institutionerna är en integrerad del av svensk inrikespolitik riktar våra public service-bolag hellre ljuset mot USA. Det är hög tid att ge public service ett tydligare uppdrag för Europafrågorna.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 21 maj 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Frankrikes president Emmanuel Macron talade på lanseringen av EU:s framtidskonferens i Strasbourg den 9 maj.
Frankrikes president Emmanuel Macron talade på lanseringen av EU:s framtidskonferens i Strasbourg den 9 maj.Foto: Jean-Francois Badias

Nyligen inleddes EU:s så kallade framtidskonferens i Strasbourg med ett symboliskt tal av Frankrikes president Emanuel Macron på Europadagen den 9 maj.

Konferensen är ingen liten sak för EU. Genom att involvera medborgarna i olika digitala och fysiska medborgardialoger under ett års tid vill man skapa en större demokratisk förankring i vilken väg EU ska ta framöver. På flera sätt ett gott initiativ när EU för många medborgare upplevs som avlägset, byråkratiskt och svårtillgängligt.

Annons

Tyvärr kan man konstatera att lanseringen av konferensen knappt har noterats i svensk media, vilket följer ett mönster.

”Att sakpolitiska EU-frågor systematiskt sållas bort är särskilt allvarligt för SVT och SR.”
Carl-Vincent Reimers

I min undersökning för Näringslivets medieinstitut 2020 av olika världsledares förekomst i SVT:s nyhetsprogram visade det sig att Donald Trump dominerade gigantiskt. Trump förekom fler gånger än alla andra undersökta nordiska-, europeiska- och världsledare (13 stycken) – tillsammans. Ledarna för EU:s största ekonomier, Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron förekom knappt alls.

En uppföljande undersökning i mars 2021 bekräftade att Trumpdominansen i SVT har fortsatt, trots att USA nu har en ny president. Även lokalt i Blekinge såg vi tecken på den mediala Amerika-hysterin när P4 Blekinges reportrar ger sig ut på Karlskronas gator för att rapportera hur allmänheten ser på Trump.

Att sakpolitiska EU-frågor systematiskt sållas bort är särskilt allvarligt för SVT och SR. Som public service har de ett särskilt uppdrag att ge medborgarna relevant nyhetsbevakning och att värna demokratin. Men hur ska det gå till om man systematiskt ignorerar den politiska utvecklingen i EU-institutionerna som lagstiftar för 450 miljoner européer?

I början av året rapporterade fransk media att deras allmänna TV-bolag, France Télévisions, sedan flera månader ger ekonomiska incitament till sina redaktörer för att tala mer om Europa i sina program. De redaktioner som lyckas belysa europeisk politik får högre budget helt enkelt. Beslutet följer på att den socialliberala majoriteten i franska parlamentet i september 2020 beslutat om en ny TV-lag där man stärkte kraven på public service att täcka aktuella Europafrågor.

Det finns såklart risker med alltför detaljerad ekonomisk styrning av journalistiken i public service. Men att betona public services särskilda uppdrag att bevaka EU-frågor är en fullt rimlig åtgärd som vi med fördel skulle kunna kopiera till vårt eget public service. Exempelvis genom att skriva in Europaperspektivet och EU-politik som prioriterade områden sändningstillstånden för SR och SVT som riksdagens beslutar om.

”Nu har vi ett år av debatt framför oss”, deklarerade Macron högtidligt i sitt tal när han inledde framtidskonferensen i Strasbourg den 9 maj. Frågan är om vi svenskar med dagens public service kommer att få ta del av den debatten eller om vi i stället får nöja oss med Trumps twittrande.

Annons
Annons
Annons
Annons