Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carl-Vincent Reimers: Koranbränning, inget politiskt motiv?

Åklagaren i fallet med kravallerna i Ronneby har gått ut och sagt att inget politiskt motiv låg bakom upploppen. Det är ett anmärkningsvärt uttalande. Ledarsidan ringde upp henne för att se hur hon menar.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Ronneby • Publicerad 15 juli 2021
Carl-Vincent Reimers
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åklagare Malin Niklasson menar att det inte förelåg något politiskt motiv bakom upploppen i Ronneby.
Åklagare Malin Niklasson menar att det inte förelåg något politiskt motiv bakom upploppen i Ronneby.Foto: Patric Söderström

Ska man peka ut en enskild händelse som det senaste året skapat störst uppståndelse i lokaldebatten i Blekinge kommer nog kravallerna i Ronneby på första plats. Det var i samband med det danska högerextremistiska partiet ”Stram Kurs” besök i Malmö och påföljande koranbränning i augusti 2020 som ett antal ligister tog till gatorna i Ronneby.

Förödelsen efter upploppen var stor i centrala Ronneby. Men ännu värre är kanske det faktum att en svensk småstad i dag kan drabbas av politiskt eller religiöst motiverade kravaller. Det befäster bara bilden av att islam är politiskt sprängstoff, men också att yttrandefriheten, och rätten att skända heliga skrifter, hotas av en våldsam och högljudd minoritet.

”När ledarsidan ringer upp åklagaren vid åklagarkammaren i Malmö menar hon att det inte främst har varit politiska motiv som drivit de här personerna, men att detta är hennes personliga uppfattning som baseras på utredningsmaterialet.”
Carl-Vincent Reimers
Annons

Ännu har åtalet mot de inblandade i kravallerna och förstörelsen i Ronneby inte fått känna på lagens långa arm, rättvisan får vänta tills i höst. Trots det har åklagaren i fallet, Malin Niklasson, i en intervju med Sydöstran deklarerat att det inte förelåg något politiskt motiv bakom upploppen.

Det är ett högst anmärkningsvärt uttalande. Dels eftersom vi ännu inte har en färdig utredning på bordet, dels eftersom vittnesuppgifter efter genomgång av Sydöstran pekar just på att det var kravallerna mot koranbränningen i Malmö som var den utlösande faktorn för gärningsmännen även i Ronneby.

När ledarsidan ringer upp åklagaren vid åklagarkammaren i Karlskrona, som sitter i Malmö, menar hon att det inte främst har varit politiska motiv som drivit de här personerna, men att detta är hennes personliga uppfattning som baseras på utredningsmaterialet.

Några av de brottsmisstänkta ska enligt Sydöstran ha suttit och diskuterat upploppet i samband med koranbränningen i Malmö på en pub för att sedan bestämma sig för upplopp. Hur kan det inte ses som politiskt?

– Det är inte en uppgift de fått från mig. Jag är ganska ointresserad av det politiska utan intresserar mig för själva brottet.

Är det inte en relevant fråga och kan vara en försvårande omständighet varför de här individerna ville ”ställa till jäkelskap”, som du uttrycker det? Jag tänker till exempel på fallet med den nedbrända minkfarmen i Sölvesborg, där åklagaren yrkade på hårdare straff just med hänvisning till gärningsmännens extrema politiska ideologi.

– Det behöver det inte vara. Det är i alla fall inget vi har grottat ned oss i i dagsläget.

Är det inte lite märkligt att du utesluter politiska motiv såhär tidigt i utredningen?

– Jag har inte uteslutit det, det är egentligen min personliga uppfattning.

Tycker du det är lämpligt att du som åklagare går ut i media och argumenterar för din personliga uppfattning såhär tidigt i utredningen?

Annons

– Det har jag ingen kommentar till, avslutar Niklasson.

Åklagaren kan mycket väl ha rätt i att politiska motiv inte var huvudorsaken till varför gärningsmännen startade upploppet. Men låt då i stället utredningen få sin gilla gång. Våldsamt upplopp till följd av en koranbränning är tillräckligt allvarligt för att ta möjliga politiska motiv på allvar.

Annons
Annons
Annons
Annons