Kommentar: Mörka skuggor i Sankt Petersburg

Ledare Artikeln publicerades
Sennaja Plosjtjad, vid den blå linjen, där en av sprängningarna har skett.
Foto:STRINGER
Sennaja Plosjtjad, vid den blå linjen, där en av sprängningarna har skett.

Sprängningarna mitt inne i centrala i St Petersburgs tunnelbana under måndagen väcker sannerligen obehagliga minnen till liv. Det var ett tag sedan terroristerna slog till via tunnelbanan i Moskva, men Petersburg har varit relativt förskonat från liknande dåd.

Tidigare har kriget i Kaukasus varit en källa till oro för Moskvaborna, som har fått utstå både ockupation av ett teaterhus samt och attacker på både tunnelbana och flygplats tidigare. Vi minns också de fruktansvärda händelserna i Beslan, där många barn dog vid en fritagning.

Alla stora städer är sårbara, och attentat av den här sorten har alltid till syfte att sätta skräck i människor, oavsett vem det är som ligger bakom. Det är givetvis vedervärdigt. Oskyldiga får sätta livet till för fanatiska idéer.

    Mycket av Vladimir Putins politiska kapital har byggts upp runt terrorbekämpning. Han har tidigare visat en synnerligen hård attityd i Kaukasus och Tjetjenien, vilket också har resulterat i förföljelser av kaukasier i Moskva.

    Frågan är vad måndagens händelser kommer att resultera i.

    Det är en uppenbar risk att ytterligare inskränkningar av olika fri- och rättigheter kommer att dyka upp i kölvattnet av det som nu har inträffat. Oavsett vem som är skyldig till sprängningarna. Det är nämligen utkomsten av 00-talets händelser.