GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: Karlskrona Pride har mycket att förklara

Karlskrona Pride har många frågor att besvara efter polisens uppgift att en person inom organisationen nu är misstänkt för våldsamt motstånd.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 16 augusti 2021 • Uppdaterad 17 augusti 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Karlskrona Pride har utan förklaring tagit bort det Facebookinlägg där man anklagade tre poliser för sexuella trakasserier.
Karlskrona Pride har utan förklaring tagit bort det Facebookinlägg där man anklagade tre poliser för sexuella trakasserier.
Foto: Mattias Mattisson

Pride-veckan skulle i Karlskrona avslutas med en storstilad båtparad runt Trossö, ett kreativt initiativ för att kunna genomföra någon typ av allmän aktivitet men samtidigt visa respekt för smittspridningens risker. Trots det ställdes den i sista sekunden in.

Via ett Facebookinlägg under fredagseftermiddagen som BLT rapporterat om meddelade organisationen att man i stället ställde in paraden. Orsaken uppgavs vara att en person inom organisationen under torsdagskvällen utsattes för sexuellt ofredande av tre poliser – en mycket allvarlig anklagelse. Händelsen ska också ha polisanmälts av mannen.

”Karlskrona Prides ordförande och andre vice ordförande i kulturnämnden, Sophia Ahlin (M) har uppenbarligen en del att förklara.”
Carl-Vincent Reimers

Det dröjde dock inte länge innan också polisen gav sin version av det inträffade. Där uppges i stället att de tre poliserna under natten mot fredagen besökte en adress i Karlskrona där flera grannar klagat på högljudd musik. En man ska då ha kommit ut och varit ”högljudd och störande”. Polisen beskriver också mannen som ”påtagligt berusad” och att han gör motstånd mot polisen. Han omhändertas då enligt lagen om berusade personer.

Det faktum att mannen nu är misstänkt för ”våldsamt motstånd” visar på det ytterst allvarliga i det inträffade. Inget av detta nämns dock i Pride Karlskronas Facebookinlägg. Där är det i stället polisen som pekas ut som skyldig till grova övertramp. Ett Facebookinlägg som för övrigt senare raderades utan vidare förklaring.

Att personer i Karlskrona Pride uppenbarligen saknar sådant omdöme att man – om polisens uppgift stämmer – går till våldsamt motstånd väcker många frågor. Karlskrona Prides ordförande och andre vice ordförande i kulturnämnden, Sophia Ahlin (M), har uppenbarligen en del att förklara. Det är bra att utredningen om de påstådda sexuella trakasserierna nu får sin gilla gång så att allmänheten kan få klarhet i vad som faktiskt inträffade.

Karlskrona Pride borde rimligen inse att om det visar sig att man har en person i sin organisation som gravt berusad gör motstånd mot poliser är förtroendet allvarligt skadat. En förening som gör anspråk på att samla hela lokalsamhället bakom idén om alla människors lika värde, respekt och tolerans måste ha företrädare med bättre omdöme än så.

Kanske kan händelsen då bli lärdom för hela föreningslivet. Allmänheten har rätt att ställa höga krav på att de föreningar som i dag gör anspråk på de goda värderingar vi håller högt, också ska leva upp till dessa själva. Då kan uppenbart omdömeslöst beteende aldrig tolereras.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.