1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Karlshamnscentern får Lov att skärpa sig

Centerpartiet i Karlshamn säger att samarbetet med Socialdemokraterna är den bästa möjliga koalitionen för att få igenom centerpolitik. Ska det vara något annat än retorik är det dags för Karlshamnscentern att börja få gehör för liberal politik i kommunen.
Publicerad 2 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har enats om att styra Karlshamn.
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har enats om att styra Karlshamn.Foto: Bo Åkesson

Socialdemokraterna tappade stort i kommunvalet i Karlshamn. Deras väljarstöd sjönk med 5,1 procentenheter. Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen minskar från 22 till 18 mandat. Trots det stora tappet kommer Per Ola Mattsson (S) att vara kvar som kommunstyrelsens ordförande - tack vare att Centerpartiet rycker ut till hans undsättning. Tillsammans med Miljöpartiet bildar S och C ett minoritetsstyre.

I en debattartikel i BLT motiverar Centerpartiets gruppledare i Karlshamn, Mats Dahlbom, räddningsaktionen med att koalitionen mellan S, MP och C grundar sig i att den utgör den bästa koalitionen för att ”få igenom vår centerpolitik på kommunnivå” (BLT den 27 september).

Ska Dahlboms resonemang vara något annat än ett retoriskt knep gäller det nu för Karlshamnscentern att leverera och visa att koalitionen innebär mer än att C agerar passivt stödhjul åt Per Ola Matssons styre i utbyte mot fina poster i kommunapparaten.

För Karlshamnscenterns tidigare samregerande med S imponerar inte.

Moderaterna i Karlshamn har flera gånger de senaste åren motionerat om att lagen om valfrihet, Lov, ska införas inom äldreomsorgen. Men Iréne Ahlstrand Mårlinds (M) motioner om ökad valfrihet har fått nobben av ”mittenkoalitionen” S, L och C.

Att S inte vill öka valfriheten - ja, det förvånar ingen. Men att partier som kallar sig för liberala säger nej till ökad valfrihet för medborgarna och nej till ökad konkurrens inom välfärden - det hör inte till vanligheten.

Och tidigare i år var det dags igen. I mars avslog fullmäktige i Karlshamn en motion från Elin Petersson (M) om att införa utmaningsrätt i kommunen.

Hade motionen gått igenom hade Karlshamn infört en rätt för företagare, medarbetare eller medborgare att utmana nästan vilken kommunal verksamhet som helst genom att hävda att man kan bedriva verksamheten bättre än kommunen. Poängen med detta är helt enkelt ett sätt att pröva om det finns någon annan än kommunen som kan bedriva verksamheten antingen till ett lägre pris eller ge högre kvalitet för samma peng. På köpet ökar valfriheten.

Det låter väl som centerpartistisk politik att uppmuntra småföretagande och entreprenörskap? Javisst - men inte i Karlshamn.

Så kan den inte fortsätta ännu en mandatperiod. Om Centerns Mats Dahlbom menar allvar med att koalitionen med Socialdemokraterna verkligen är den bästa koalitionen för att ”få igenom vår centerpolitik på kommunnivå” - ja då gäller det att Karlshamnscentern kavlar upp ärmarna och agerar betydligt tuffare den kommande mandatperiod än vad man gjort tidigare. Att vara dörrmatta åt S är inte gott nog. Den principöverenskommelse mellan S, C och MP som snart ska presenteras blir ett första prov på om politikens innehåll eller krass maktlystnad ligger bakom Karlshamnscenterns beslut att samregera med S.

Anders GustafssonSkicka e-post