”Kärlek kan uppstå även på helt legala grunder”

Ledare Artikeln publicerades

Angående ledaren om barnäktenskap i BLT (11/10): Delar i stort helt dina tankar kring barnäktenskap i din ledare. Vill bara skicka med några synpunkter på Karlskronafallen du nämner.

Paren det gällde var väldigt nära varandra åldersmässigt. Äktenskapet giltigförklarades inte utan de betraktades som vanliga sambos precis som svenska ungdomar har rätt till.

Det gjordes en mycket grundlig individuell prövning. Kärlek på helt legala grunder uppstår och kan tillåtas även i aktuella länder. Det var dessutom barn inblandade och det bedömdes bli ett stort trauma att separera barn och någon förälder. Ingrid Hermansson kan det här bra om du vill ha mer info. Hade något varit konstigt hade åtgärder vidtagits.

Det finns nog ingen regel utan undantag. Ibland måste vi förlita oss på professionens sakkunskap. Det är dock bra att förtydligande nu görs i lagstiftning och tillämpning och att det tas krafttag mot barnäktenskap. Vi behöver dock inte understödja mörka krafter i onödan.

  Mvh

  Magnus Larsson

  Centerpartiet

  Svar: Är det BLT som understödjer mörka krafter, menar Magnus Larsson? Eller är det Moderaterna som tog upp ämnet i kommunfullmäktige? Jag för min del betackar mig för den typen av retorik, bara för att vi adresserar behovet av tydliga lagar, (vilka naturligen då också bör följas) på ledarsidan. Jag lyssnade på debatten i kommunfullmäktige, så jag vet vad som sades.

  Ja, visst kan nästan-myndiga ungdomar bli kära och flytta ihop, (jag kan tycka det är mindre lyckat oavsett bakgrund, men det är en annan sak). Och man kan för all del bo ihop av många skäl. Men Larsson vet också lika väl som jag, att i de hederskulturer där tvångsäktenskap utgör problem så är äktenskap ett absolut villkor för att få bo ihop, ja även för att få umgås.

  Att vara gift i svenska myndigheters ögon är en legal och juridisk status, och det är ju förstås där Sveriges lagar bör vara tydliga (vilket också var det vi talade för i ledaren): Här ska ingen betraktas som gift under 18 års ålder.

  mvh Sylvia AF