1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kan SD:s tillväxt bero på invandringspolitiken?

Sverigedemokraternas valframgångar beror på att partiet bedriver en politik som många väljare efterfrågar.
Publicerad 17 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Varför inte prata strandskydd för att minska SD:s valframgångar?
Varför inte prata strandskydd för att minska SD:s valframgångar?Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sverigedemokraterna har ökat i varenda val de har ställt upp. Nio val är det nu.

Efter varenda valframgång har analyserna från vänstersidan varit relativt samstämmiga. Antingen har väljarna blivit lurade. Eller så handlar det om proteströster. Eller så har väljarna lyssnat för mycket på alternativmedier och fake news.

Ytterligare en populär förklaring att många människor i själva verket är rasister, ibland till och med nazister.

I Uppvidinge kommun förklarar en statsvetare SD:s uppgång med “låg utbildning” (Smålandsposten, 13 september). Den slutsatsen var kanske vanligare i tidigare val, men existerar tydligen fortfarande inom vissa kretsar.

I det här valet har framför allt en förklaringsmodell dominerat: anledning till SD:s framgångar beror på att partierna har talat om frågor som gynnar SD.

”Kanske borde de övriga partierna talat mer om Rot och Rut?”
Emma Jaenson

Det tidigare miljöpartistiska språkröret Maria Wetterstrand påpekade under Valvakan i SVT (11 september) att tappet från Moderaterna beror på att “man spelat SD fullständigt i händerna med vilka frågor man har valt att prata om” och konstaterar att om M i stället hade talat om sådant som “den stigande inflationen, Sverige ekonomiska politik, skattefrågan”, hade man nog sett ett annat resultat.

Miljöpartiets nuvarande språkrör Märta Stenevi svarade i Agenda (12 september) att “man har bekräftat deras [SD:s reds anm] politik”.

Dagens Nyheters politiska redaktör Amanda Sokolnicki är inne på samma spår. Borgerligheten “gav upp” och att Socialdemokraterna borde ha skapat en “alternativ förklaring” till var Sverige är på väg.

Problemet tycks alltså vara att alla talar om migration och lag och ordning. Det är frågor som gynnar SD, och således har SD vuxit.

Slutsatsen?

Om vi talar om sådant som inte är SD:s profilfrågor kommer partiet att minska.

Kanske borde de övriga partierna talat mer om Rot och Rut? Eller om fackliga skyddsombud? Eller om republik?

Att diverse opinionsbildare på vänsterkanten fortfarande inte tycks ha begripit varför SD växer är förvånande. Partiets framgångar beror inte på hur debatten ser ut eller vilka frågor som olika opinionsbildare tar upp.

Framgångarna beror på att SD bedriver en politik som många väljare efterfrågar. Det är ett enkelt svar på en inte speciellt komplex fråga.

Anledning till varför SD fortsätter att växer är däremot kanske aldrig så tydlig som när man lyssnar till vänsterns uppåt skogarna felaktiga analyser – val, efter val, efter val.

Emma JaensonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.