GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesus hade ingen åsikt om språktest

Svenska kyrkan säger nej till förslaget om krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att bli svensk medborgare. Det är beklagligt besked från kyrkan samtidigt som det är svårt att begripa varför kyrkan över huvud taget ska ha en åsikt i frågan.
Publicerad 8 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Svenska kyrkan begår ett misstag när den allt mer ägnar sig åt politik.
Svenska kyrkan begår ett misstag när den allt mer ägnar sig åt politik.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I januari presenterades en utredning som föreslog att det ska införas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att erhålla svenskt medborgarskap, ett resultat av januariavtalet. Just nu är utredningen ute på remiss och en aktör som ställer sig negativ till förslaget är Svenska kyrkan och ärkebiskop Antje Jackelén (SVT den 6 april). Beskedet från Svenska kyrkan är beklagligt av flera skäl.

Krav på kunskaper i svenska och i grundläggande samhällskunskap för medborgarskap är bra. Det sporrar den som vill bli svensk medborgare att lära sig svenska fortare, och på så sätt förbättras integrationen. Att kunna förstå och göra sig förstådd på svenska är dessutom nödvändigt för att kunna informera sig om sina rättigheter, skyldigheter, om svensk lag och i kontakter med myndigheter och exempelvis sjukvården. Grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap är också avgörande för att alla medborgare också ska kunna delta i det demokratiska livet: att kunna följa debatter i valrörelser och kunna utkräva ansvar av de politiker som styr.

Det rimliga är att medborgarskapet – vilket är en stor och fin sak – ska vara en belöning för en lyckad integration in i det svenska samhället, målet för en mödosam resa.

”Sverige har redan i dag politiska partier så det räcker, Svenska kyrkan kan i lugn och ro överlämna politiken till dessa”
Anders Gustafsson

Således finns många goda argument gentemot Svenska kyrkans ståndpunkt. Men alldeles oaktat dessa är det mycket märkligt att Svenska kyrkan och ärkebiskopen över huvud taget ska ha en åsikt i fråga om villkoren för medborgarskap. På vilket sätt är det en fråga för kyrkan?

Det är knappast en teologisk fråga eller något som påverkar kyrkans villkor eller religionsfrihetens ställning. Därför är det inte heller så förvånande att kyrkans remissvar saknar bibelreferenser, kanske av den enkla anledningen att Jesus aldrig yttrade sig om hur villkoren för att erhålla svenskt medborgarskap ska vara utformade.

Det finns en stark och växande kritik gentemot politiseringen och vänstervridningen av Svenska kyrkan. Idéhistorikern Johan Sundeens forskning om 68-radikalismens inflytande har de senaste åren väckt stor uppmärksamhet och debatt. I rapporten ”Omvägen till Gud”, skriven av prästen Annika Borg och religionshistorikern Eli Göndör, konstateras att Svenska kyrkan på biskopsnivå agerar som en politisk, opinionsbildande aktör från vänster gentemot sina medlemmar. För några år sedan lämnade författaren och debattören Ann Heberlein Svenska kyrkan med buller och bång, enligt egen utsago just på grund av att hon är kristen (Expressen den 17/1 2017).

Samtidigt som Svenska kyrkan ägnar allt mer tid och kraft åt politiken präglas den av stora problem när det gäller medlemsutvecklingen. Utträdena har de senaste åren varit omfattande. 2017 valde så många som 96 000 medlemmar att begära utträde. 2018 och 2019 var det strax över 71 000 respektive 61 000 medlemmar som lämnade.

För kyrkans ledning borde det leda till en kritisk omprövning av utvecklingen men utsikterna för att något sådant ska hända är nog små. Kyrkoledningen verkar vara grundligt vaccinerad mot kritik. Sverige har redan i dag politiska partier så det räcker, Svenska kyrkan kan i lugn och ro överlämna politiken till dessa och koncentrera sig på grunduppdraget, kristendomen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer