"Jag har aldrig varit med om ett så komplicerat läge"

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Yvonne Åsell/SvD/TT

Försvarspolitisk Arena är en av otaliga arrangörer i Visby under Almedalen. Med en mördande konkurrens är det en konst att höras. Men när seminariet ”Kan Sverige hamna i krig?” drar igång är det smockfullt i solen vid S:t Hansgatan.

På plats: Rysslandskännaren Carolina Vendil Pallin, Mikael Odenberg, Peter Hultqvist och Jan Mörtberg, Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Seminariet får en märkligt ödesdiger inramning när jaktplan dånar över Visbys blåa himmel.

Vendil Pallin varnar för att Ryssland numera har en förmåga att strida i stora formationer som inte något annat europeiskt land klarar av idag. Den militära upprustningen har därmed blivit ett starkt tvångsmedel, som riktats mot Georgien och Ukraina.

På seminariet innan har representanter för Socialdemokraterna avvisat tanken på ett gemensamt EU-försvar. Kanske blir vi så illa tvungna ändå, i en tid där det europeiska förvaret, för att inte tala om försvarsindustrin, är ett oöverskådligt lapptäcke. Det alla ska ha ansvar för brukar ingen ta ansvar för. Halvt om halvt mellanstatligt har inte visat sig vara någon helt igenom stark väg framåt för EU. Det öppnar för många oklarheter.

    Försvarsminister Peter Hultqvist försitter numera aldrig en chans att markera, närmast dundra, mot Ryssland och de farliga närkontakter som sker över Östersjön. Så även på detta seminarium.

    Varje övning betyder något, säger han. Varje övning med Norge och Finland vid Nordkalotten är en säkerhetspolitisk markering. Och vi har rätt att öva, vi har rätt att flyga i internationellt luftrum, säger försvarsministern. Detta med en tydlig pik åt Rysslands ambassadör som under tisdagen med svordomar ifrågasatte svensk närvaro vid Kaliningrad.

    När jag går från seminariet råkar jag passera Expressens monter. Där står ÖB Micael Bydén på Expressens scen. ”Jag har aldrig varit med om ett så komplicerat läge som nu”, säger han.

    "Blir du sugen på att flyga?" frågar seminarieledaren och pekar upp mot himlen där planen dånar förbi. "Skojar du?" Svarar ÖB och får skratt från publiken. "Men inte den här veckan."

    Det tackar vi för. ÖB behövs i allra högsta grad på marken.