Intressant "Öppet hus"

Ledare Artikeln publicerades
Ledaravdelningen höll öppet hus i tisdags.
Foto:Mats Blennow
Ledaravdelningen höll öppet hus i tisdags.

Som sista del i den tryckfrihetsvecka som BLT nyss genomfört, höll Erik och jag öppet hus på tidningen i tisdags. Ni har nog, om ni läser ledarsidorna, sett annonserna under de senaste veckorna här på sidan. "Möt Sylvia och Erik öga mot öga".

En handfull läsare hade anmält sig för att komma och prata med oss om vårt arbete och hur vi lägger upp det.

Det ligger i allas intresse att vårt samhälle är transparent och öppet, det är inte bara i tidningens intressen. Yttrande- och tryckfrihetsgrundlagarna är grundlagar för hela Sverige, och inte några särintressen för mediebranschen.

En av tankarna bakom den kampanj som BLT har publicerat under åtta dagar, är att förklara något av de villkor som vi arbetar under, för att vi som tidning i vår tur ska bli något mer transparenta. Vi märker nämligen att kunskapen om hur en tidningsredaktion fungerar är på stadigt sjunkande, hur det fungerar med ägarskap, ansvariga utgivare och dylikt. Kampanjen har, om vi uppfattar saken rätt, blivit mycket uppskattad inte minst ute i skolorna.

    Det öppna huset såg jag som ytterligare en chans för oss att berätta lite närmare om vad vi gör. Det utvecklade sig till en intressant diskussion i hela gruppen, om samhällsutvecklingen i stort och hur medierna klarar av att skildra den. Mindre bra, tyckte några, bra tyckte andra. En besökare undrade retoriskt hur mycket ansvar som egentligen kan läggas på medierna i olika frågor - vi är ju bara några aktörer bland så många andra.

    Det ligger något i det. Jag tror exempelvis att partier i liten utsträckning rättar sig efter om Erik och jag dänger dem i huvudet med en ilsken ledare. Men det är egentligen inte heller vårt grunduppdrag, att försöka påverka partier.

    Vårt grunduppdrag går ut på att stå för en liberal tradition, och föra den vidare, oavsett det omkringliggande samhällets sympatier. Sen kan man förstås ha synpunkter på hur vi klarar det.