1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Emma Jaenson: Innan ytterligare bidrag, stoppa fusket

Massvis av skattepengar har genom året strötts över föreningar och subventionerade anställningar som gynnat fuskare och kriminella. Det måste få ett slut.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 3 oktober 2019
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
KD föreslår i sin skuggbudget som presenterades under tisdagen, 850 miljoner kronor för fritidskort för unga.
KD föreslår i sin skuggbudget som presenterades under tisdagen, 850 miljoner kronor för fritidskort för unga.Foto: Thommy Tengborg/TT

KD föreslår i sin skuggbudget som presenterades under tisdagen, 850 miljoner kronor för fritidskort för unga: “Vi ser ett stort behov av att stärka barn möjligheter att delta i idrottsklubbar och andra föreningar för att minska ensamheten och stärka motion och träning” menade KD:s ekonomiskt-politiske talesperson Jakob Forssmed (SR den 29 september). Bidraget sägs vara bra för integrationen. Barn rör sig dessutom allt mindre och unga – framför allt tjejer – mår allt sämre psykiskt. KD föreslår således att skolelever i årskurs 2-9 ska få ett öronmärkt stöd, genom eget fritidskort, laddat med pengar som ska gå till musik- eller fritidsaktiviteter.

Tanken är att de flesta barn ska få 500 kronor i stöd per år. För de som bor i hushåll med ekonomiskt bistånd eller bostadsbidrag ska det i stället vara 2 400 kronor per år.

Syftet sägs vara att bygga upp civilsamhället “för en starkare samhällsgemenskap”. Det är ett behjärtansvärt mål. Men har vi inte hört detta förut? Bidrag till föreningar (som för övrigt redan får bidrag) är inte alltid kända för att generera lyckade resultat. Speciellt eftersom kontrollerna av dessa bidrag ofta är bristande.

Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ger varje år mängder av pengar till föreningslivet. Spelföreningen Sverok, som finansieras via MUCF, avslöjades förra året med att ha delat ut bidrag till mindre organisationer med namnen “”fuskfemman”, ”Skitsamma”, ”JaDetVarJuLätt” och ”Löjligt”. Föreningarna hade fått utbetalt bidrag tre dagar efter sin ansökan till MUCF (Expressen den 29 juli 2018). Samma myndighet har för övrigt betalat ut bidrag till föreningar som över huvud taget inte existerar och till islamiska föreningar som bjudit in hatpredikanter. Föreningen Spiritus Mundi tilldelades miljonbelopp av Allmänna Arvsfonden för att arbeta mot våldsbejakande extremism, pengar som försvann i ett svart hål (SVT den 31 juni 2017).

För att inte tala om den mängd skattefinansierade anställningar: nystartsjobb, instegsjobb och praktikplatser som har varit en lukrativ marknad för den som vill begå bedrägerier eller tvätta svarta pengar. Det uppdagades exempelvis under 2018 att kriminella upprättade fejkföretag och ansökte om bidrag från Arbetsförmedlingen för att anställa personer med anställningsstöd (Aftonbladet den 13 juni 2018).

Missförstå mig rätt: det är viktigt med ett starkt organiskt civilsamhälle. Det är bra att KD och andra partier lägger fokus på psykisk ohälsa, på ökad integration och att få igång barn fysiskt. Men statliga bidrag, där man tidigare inte alltid varit speciellt mån om att kontroller var pengarna går, blir inte lyckat.

Så hur tror vi då att det skulle kunna gå med fritidskortet, om det skulle bli verklighet? Ja, sannolikt skulle bidraget gå till mycket bra. Men sannolikt skulle det även gå till sportföreningar som inte existerar. Kanske också till redan existerade, ytterst tveksamma föreningar, föreningar som gör något helt annat än bidrar till ungas psykiska och fysiska välmående. Kanske skulle en stor del av pengarna gå rakt ner i någon förälders eller släktings fickor. Så innan det utlovas nya pengaregn av statliga resurser, kom med ett konstruktivt förslag på hur vi stoppar fusket.