Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen landskamp mellan anställda och företagare

Arbetsmarknaden är ingen landskamp mellan företag och anställda. Tvärtom skapas trygghet på arbetsmarknaden genom goda villkor för företagen.
Publicerad 2 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Företagare och anställda står inte emot varandra.
Företagare och anställda står inte emot varandra.Foto: Gorm Kallestad

Så kom då till slut den LAS-utredning som Centerpartiet tvingat fram och som den S-ledda regeringen kan komma att genomföra i strid med den egna retoriken men i enlighet med januariavtalet.

I utredningen, som letts av justitierådet Gudmund Toijer, föreslås några förändringar av anställningsskyddet. Undantagen i turordningsreglerna föreslås utökas och kostnaderna för att säga upp på grund av personliga skäl föreslås sänkas. Samtidigt ska företagen bli ålagda att kompetensutveckla, enligt utredarens förslag. Det är förslag åt rätt håll. Världen är i dag mer stormig och utvecklingen går mycket fortare, därav att företagen behöver ha större flexibilitet. Fler små företag måste växa och bli framtidens stora företag. Men nej, detta handlar inte om något avskaffande av LAS utan om en reformering.

Annons

Från fackligt håll slås det på trumman och det heter att makten på arbetsmarknaden nu tippar över på arbetsgivarnas sida. ”Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna”, har Kommunals ordförande Tobias Baudin sagt tidigare när han kommenterat läckta delar av utredningen (TT den 24 maj). Den metaforen återkom Baudin till på den pressträff som flera LO-förbund höll efter att utredningens presenterats.

Sportmetaforen vittnar om en lika utbredd som felaktig bild av sakernas tillstånd, för tryggheten på arbetsmarknaden är ingen landskamp mellan två fientliga nationer bestående av företag och anställda. Jovisst vill facken gärna ha det till det, det ligger i deras egenintresse. Genom klasskampsretoriken mobiliseras de egna medlemmarna.

Relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare är inget nollsummespel. De anställda gynnas av regler som gör att företagen kan parera kriser, komma tillbaka och expandera igen. Företag som har svårt att ställa om och förlorar värdefull kompetens är både de anställdas och företagarens huvudvärk. Att små företag enklare ska kunna säga upp personer som missköter jobbet gör att de kan utvecklas och växa.

Det talas över huvud taget alltför lite om att det är företagen som är hela grunden för tryggheten. Framgångsrika företag expanderar och anställer fler. Nya företag tar vid när gamla affärsmodeller sviker. Och när företag växer skapas konkurrens om arbetskraft och lönerna tickar på uppåt. Därför är en företagsvänlig politik inte en vinst för företagen, utan för alla.

I vilken utsträckning utredningens förslag kommer att bli verklighet återstår att se. Det är en utredning som presenterats, ingen proposition. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sa att utredningen inte följt utredningsdirektiven. Svåra förhandlingar mellan januariavtalets parter stundar.

Utredningen kan dessutom läggas åt sidan om arbetsmarknadens parter kommer överens om något annat. Om missnöjet med dessa förslag är stort inom fackföreningsrörelsen är det en god idé att förhandla med arbetsgivarna och komma fram till något, ur deras perspektiv, bättre. Den bollen ligger nu hos de fackliga organisationerna.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons