GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Emma Jaenson: I stället granskar SVT hål i stängsel. Grattis Sverige.

I reportaget har SVT ansträngt sig maximalt för att slippa ställa den mest grundläggande frågan i sammanhanget: vad gjorde den utvisningsbeslutade mannen, som nu är misstänkt, över huvud taget i Sverige?
Emma JaensonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 28 april 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Varför frågar inte SVT inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) varför så få dömda brottslingar utvisas?
Varför frågar inte SVT inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) varför så få dömda brottslingar utvisas?Foto: Christine Olsson/TT

Förra veckan våldtogs en kvinna och kastades i ett gruvhål i Norberg i Västmanland.

Vad kan man då läsa om detta i public service?

Jo, SVT har genomfört en granskning av stängslet kring gruvhålet. Stängslet hade varit trasigt sedan 2018 och av myndigheter beskrivits som “mycket farligt”. Stängslen ska ju vara stängda menar en insatsledare vid räddningstjänsten. “Det är inte alls bra att det ser ut så här”, påpekar han.

Rapporter som SVT har tagit del av visar också att underhållet av Långgruvans gruvhål har brustit under många år. Och ingen tycks ta ansvar för osäkra gruvhål – vilken skandal! SVT har sökt Polisen för att fråga varför de inte anser att de ska stängsla in farliga hål (SVT den 26 april).

Visst vore det rimligt att granska faran med icke-instängslade hål om fallet hade kunnat förebyggas genom att laga hålet i stängslet.

Men så är det inte. Kvinnan i gruvhålet uppges, enligt uppgifter till Expressen, ha blivit kidnappad och våldtagen av en man eftersom hon vägrade gifta sig med honom. Mannen ska sedan ha kastat ner kvinnan i det 25 meter djupa gruvhålet. Mannen tros sedan ha återvänt till gruvhålet för att kasta sten på henne. Kvinnan upptäcktes, svårt nerkyld, av en förbipasserande man, då hon legat där under två dygn. Att hon över huvud taget upptäcktes var ren tur, hon kunde lika gärna ha avlidit (Expressen den 26 april).

Huruvida hålet i stängslet var lagat eller ej hade sannolikt gjort liten skillnad.

Den misstänkte mannen kom till Sverige 2015. Han sökte uppehållstillstånd men nekades första gången 2017. Migrationsverket beslutade att han skulle utvisas. Men trots det har han stannat kvar i Sverige i fem år. Mannen har även dömts för ringa narkotikabrott och olovlig körning (SVT 26 april).

I stängselreportaget har SVT ansträngt sig maximalt för att slippa fråga det enda relevanta i sammanhanget: vad gjorde den utvisningsbeslutade mannen över huvud taget i Sverige? Under 2016 påpekade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) att “så många som 80 000 personer de närmaste åren” kan komma att utvisas (SVT den 27 januari 2016).

Även terroristen Rakhmat Akilov skulle utvisas. Morden på Drottninggatan 2017 i Stockholm hade inte behövt ske, om svenska myndigheter hade utvisat honom.

Men SVT:s fokus på ett trasigt stängsel i ett brutalt våldtäkts- och mordförsöksfall är talande. De skiftar fokus, slätar över och startar pseudodebatter, snarare än rapporterar om riktiga och viktiga samhällsproblem.

Man kan fråga sig hur det står till med public services moraliska kompass. Varför ställer man inte ansvariga till svars? Varför frågar inte SVT ansvariga ministrar, inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) och migrationsminister Anders Ygeman (S), varför så få dömda brottslingar utvisas? Varför följer man inte upp på tidigare inrikesminister Anders Ygeman om hans påstående att 80 000 personer kunde utvisas?

Nej, i stället granskar SVT hål i stängsel. Grattis Sverige.

NB. I ledarkrönikan har det tydliggjorts att den omnämnde mannen är misstänkt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.