Anders Gustafsson: I nästa liv ska jag återfödas som en statlig myndighet
Det går inte alltid som man har tänkt sig i livet. Det där hemmabygget – som skulle spara pengar åt hushållskassan – visade sig bli både ganska snett och dyrt när det äntligen blev klart. Relationer är svåra. Barn ännu svårare.
Inträdet i vuxenlivet, tänker jag, är att inse sina begränsningar, att erkänna att saker och ting ibland blir fel och att med den utgångspunkten försöka rätta till saker. Framgång till slut kanske inte handlar om hur man är när det går bra, utan hur man hanterar det som går fel?
Klok av dessa livsinsikter funderar jag nu på om det inte vore bättre att i nästa liv återfödas som en statlig myndighet – det har Statens Institutionsstyrelse fått mig att fundera på torsdagen den 8 juni 2023.
Under ganska lång tid nu har nämnda myndighet varit i blåsväder.
De senaste åren har det larmats om allvarliga missförhållanden på flera av Sis-hemmen. Sis har dessutom – efter flera uppmärksammade rymningar av intagna gängkriminella under våren – fått massiv kritik för bristen på säkerhet.
”Det måste ske en total omställning på Sis-hemmen”, har justitieminister Gunnar Strömmer (M) sagt.
””Om missförhållanden uppdagas – anställ någon som övertygar allmänheten om att det är ”bilden” det är fel på eller att åtminstone den ”större bilden” är bra.””Anders Gustafsson
På Institutionsstyrelse har man dock tänkt till. I dagarna kunde Expressen berätta att Sis med hjälp av externa konsulter ska driva igenom ett omfattande varumärkesarbete – för att vända den negativa bilden av myndigheten (Expressen den 7 juni).
Ett mångmiljonkontrakt med ett maxtak på 40 miljoner kronor har slutits med kommunikationsbyrån Gullers grupp.
Hitintills har Sis fått hjälp med allt från rådgivning, rekryteringskampanjer till spridning i sociala medier, fotografering och workshops. Enligt en person som jobbar på myndigheten, som Expressen varit i kontakt med, är syftet med den nya strategin att ”sprida en mer positiv bild och positiva nyheter”.
Men myndigheten tar inte bara hjälp av konsulter för att stärka upp myndighetens kommunikationsarbete. Nej, bara de senaste två åren har kommunikationsavdelningen nästan fördubblats, från 8 till 15 anställda.
Nu är inte den uppgiften särskilt chockerande. Tvärtom, den följer en väl dokumenterad trend. 2019 arbetade 3 600 statliga tjänstemän minst 40 procent av en heltid inom information och kommunikation, visade Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi häromåret. En ökning med 46 procent sedan 2006!
Om missförhållanden uppdagas – anställ någon som övertygar allmänheten om att det är ”bilden” det är fel på, eller att åtminstone den ”större bilden” är bra.
Funkar inte det? Säg att du ska ta fram en handlings- och/eller en vädergrundsplan!
Och pengar? Ja, de är ju bara att hämta hos skattebetalarna. En stat kan inte gå i konkurs – till skillnad från företag och privatpersoner.
Men älskling, det var väl inte så här vi hade bestämt? Jodå, se den större bilden! Om du inte tror mig – fråga min PR-konsult.