1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anders Gustafsson: Hur ska vi prata med barnen om DN?

Om man får tro några av de stora huvudstadstidningarna står vi inför ett närmast fascistiskt maktövertagande. Den uppskruvade retoriken skapar onödig oro.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 september 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Skapar överdriven oro.
Skapar överdriven oro.Foto: Janerik Henriksson/TT

Norge, Danmark och Finland är alla länder där högerpopulistiska partier i närtid har haft inflytande över regeringspolitiken och i både Finland och Norge har högerpopulistiska partier suttit med i regeringar. Efter valet ser SD ut att få inflytande över regeringspolitiken även här.

En rimlig tanke är ju därför att Sverige om fyra år i högre grad liknar våra nordiska grannländer än att Sverige förvandlas till ett nytt Ungern eller ett nytt Tredje rike.

Men så går inte tongångarna på några av våra stora tidningar i huvudstaden. Ska man tro dem står Sverige nämast inför ett fascistiskt maktövertagande.

Tidigare i valrörelsen frågade sig DN Kulturs Malin Ullgren om ”vilket tillstånd vi ska passera innan det vänder. Det kan vara en fascistisk regim på blekingska” (DN den 24 augusti).

”Men det kanske inte smäller lika högt att skriva om att vi snart hör ljudet från Ecco-skor ljuda i korridorerna snarare än stöveltramp?”
Anders Gustafsson

I DN berättade Alex Schulman i dagarna om en bild som flimrat förbi honom på nätet och som tydligen gjort stort intryck på honom: ”Pippi Långstrump står och blickar upp mot en svensk flagga, där det gula korset flutit ut i det blå och bildar en svastika” (DN den 19 september).

Och Aftonbladet har inte varit mycket sämre. I en text på valdagen spekulerar Jan Guillou om när han kommer att vara tvungen att fly landet (Aftonbladet den 11 september) och dagarna efter valet skojar ledarskribenten Susanna Kirkegaard om ”falukorvsfascism” (Aftonbladet den 14 september).

Fascism, nazism, rasism, nyfascism, fram och tillbaka och upp och ner om och om igen.

I en opinionsartikel i DN tycker Andrev Walden att det vore intressant om public service bjöd in en psykolog för att prata med barnen om deras oro för SD (DN den 18september).

Ja, kanske vore det nu befogat att bjuda in några psykologer och prata om den oro som valet väckt – men kanske inte på det sätt Andrev Walden föreslår.

Nej, kanske är det i stället hög tid att vi börja prata om den oro detta uppskruvade tonläge om nazism, rasism, fascism och demokratins stundande undergång och fan och hans moster skapar?

För det kan ju vara så att DN och Aftonbladet kan ha fel.

Psykologerna kan börja med att tala om för barnen att moderater flera gånger har haft statsministerposten. Och hör och häpna – de lämnade den ifrån sig efter valnederlag.

Psykologerna kan fortsätta med att berätta att Moderaterna i regeringsställning inte avvecklat de individuella fri- och rättigheterna utan stärkt deras rättsliga status och att M nu har flera förslag på hur rättsstatens oberoende ska öka. Ja, du läste rätt: öka, inte avskaffas.

Psykologerna kan fortsätta med att berätta att Gunnar Strömmer – som förhoppningsvis är vår nästa justitieminister – grundade Centrum för rättvisa som driver principiellt viktiga rättsfall för att stärka individens fri- och rättigheter.

Kvarstår tvivlen kan de upplysa om att Liberalerna stod främst i kampen för demokratins införande. Varför skulle samma parti då införa fascism?

Biter inte något av detta kan psykologerna avsluta med en rimlig observation från vårt närområde som inledde denna text.

Danmark, Norge och Finland har stått inför liknande läge som vi står inför nu. Trots Fremskrittspartiets, Sannfinländarnas eller Dansk Folkepartis inflytande förvandlades inte våra grannländer till nordiska motsvarigheter till Ungern, än mindre till nutida versioner av Benito Mussolini fascistiska Italien eller Adolf Hitlers Nazityskland.

Men det kanske inte smäller lika högt att skriva om att vi snart hör ljudet från Ecco-skor ljuda i korridorerna snarare än stöveltramp? Men det är åtminstone lite mer verklighetsförankrat.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.