Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hög tid för full krisförberedelse

Vården måste snabbt ställas om till full krisberedskap. Full fokus behövs på intensivvårdsplatser anpassade för Covid 19 och framtagande av den andningsutrustning som behövs.
Publicerad 16 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ett sätt att platta till kurvan.
Ett sätt att platta till kurvan.Foto: Sven Hoppe

Att vi inte vet hur många svenskar som är smittade av Coronaviruset och hur snabbt kurvan kommer att accelerera uppåt står klart. Siffrorna över antalet konstaterade smittade betyder lite, det handlar bara om dem som har testats.

En möjlig topp kan komma inom de närmaste veckorna. Bara i Region Stockholm skulle det kunna handla om 500-1000 intensivvårdsfall enligt professorn i epidemiologi vid Umeå universitet, Joacim Rocklöv. Rocklöv var tydlig i söndagens SVT Agenda: ”Det är ett högriskscenario men det är inte omöjligt. Vi ligger 2-4 veckor efter Italien, om man gör modellskattningar kommer vi att vara mitten april slut i den här regionen, Stockholm.”

Annons

Hur långt den inhemska samhällssmittan har gått vet ingen. Även statsepidemiolog Anders Tegnell uttrycker det med ord om att han och Folkhälsomyndigheten inte vet om det som syns nu är toppen på ett litet eller stort isberg. Den insikten leder snarare till Joacim Rocklövs slutsats om att mycket vidare åtgärder för minskat social umgänge och radikalt uppskruvad beredskap i sjukvården och äldrevården är nödvändig nu.

Regeringen har det övergripande ansvaret för krissituationer. Talet om ministerstyre är malplacerat i denna situation. Statsminister Stefan Löfven har varit tydlig i sina besked och oppositionspolitikerna har också – med något undantag – agerat ansvarsfullt. Det är extremt viktigt att regering och opposition använder sin förmåga till brett informationsintagande och kommunikation på bästa vis. Nu är det dags även för nästa steg. Tiden inför ett värsta scenario är kort. Nu räcker det inte längre med att tala om att folk ska tvätta händerna.

Att utlysa ett slags nationellt nödläge kan vara nödvändigt för att sätta igång alla delar av det offentliga och näringsliv som kan bidra till att höja beredskapen.

En vital åtgärd är att snabbast möjligt se till att inventera all tillgång till syrgasutrustning och möjlighet till inköp och nyproduktion av sådant som behövs för att klara en topp av smittade bland äldre och andra utsatta invånare. Socialminister Lena Hallengren (S) har öppnat för statlig produktion av bland annat skyddsutrustning till sjukvårdspersonal. Det och mer borde snabbt sättas igång. Vårdpersonal måste skyddas i så hög utsträckning som möjligt för att smittan ska hållas tillbaka i den gruppen. Likaså måste särskild hänsyn och förberedelser göras för redan känsliga patientgrupper.

Att se till att alla med sjukvårdsutbildning, inte bara de som i dag arbetar i vården, gör sig redo att anmäla sig för tjänstgöring och uppgradering av kunskaper kan vara en sådan åtgärd. Detta måste hanteras av människor som har kompetens att avgöra hur man ska agera i kriser, den kunskapen finns på många myndigheter och inom många fält. Försvarsmakten är, även i sin sin svårt nedmonterade version, en viktig instans i krisförberedelse, båda vad gäller snabbanalys och handling.

Exakt hur kurvan av smittade ser ut och hur mycket den kommer att plattas till vet ingen. Men vad vi vet är att tiden till det värsta scenariot är kort.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons