Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hjälp Blekingekrögarna genom coronakrisen

Coronakrisen slår hårt mot våra restauranger, krogar och uteställen. Lokalpolitikerna borde nu göra sitt för att minska restaurangernas kostnader – som en kommunal krisåtgärd.
Publicerad 19 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Coronakrisen slår hårt mot hotell- och restaurangbranschen. Lokalpolitikerna kan hjälpa.
Coronakrisen slår hårt mot hotell- och restaurangbranschen. Lokalpolitikerna kan hjälpa.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hur kommer Sverige och Blekinge att se ut när coronakrisen väl har lagt sig? Det beror på hur länge krisen håller i sig och på hur väl politikerna lyckas handskas med coronakrisens ekonomiska skadeverkningar.

Regeringen med samarbetspartier har varit föredömligt handlingskraftig och det hedrar oppositionspartierna att de lagt partinålarna åt sidan. Nu måste Sverige gå först. Att responsen från politiken kommer snabbt och kraftfullt är viktigare än att allt blir perfekt. Mycket har redan gjorts och mer kommer att behöva göras.

Annons

Varselvågen är den största sedan 2008 och ökningen är störst inom hotell- och restaurangverksamhet (TT den 17 mars). Inte så märkligt med tanke på att gränser stängs, att sammankomster med över 500 personer har förbjudits och att många av oss i största möjliga mån undviker att bege oss ut där det rör sig mycket människor. Detta är också en bransch med många mindre företag och de har ofta mindre marginaler och svårare att få banklån på kort varsel.

Hur många krogar och hotell kommer att klara av att betala ut löner, betala hyra och lån till bankerna för utrustning och inredning samtidigt som kassaflödet sinar dramatiskt?

Ett av de mest hjärtskärande vittnesmålen om hur krisen slår mot turist- och besöksnäringen kom från en hotellägare i Hultsfred häromdagen. I en intervju med P4 Kalmar brast hotellägare Putte Svensson Sahlin ut i tårar. Mellan tårarna kom det fram ett "Vete fan vad man ska göra" till radioreportern (P4 Kalmar den 16 mars).

Våra rikspolitiker har den bästa verktygslådan att hjälpa företagare att rida ut stormen eftersom de styr över skatternas storlek, skatteinbetalningar och regler för arbetslöshets- och sjukförsäkringar. Att exempelvis staten inför ett nytt system med korttidspermitteringar, tagit över sjuklöneansvaret för de första 14 dagarna och gjort det möjligt för företag att begära anstånd med skatteinbetalningar är bra. Som Företagarna påpekat är räntan dock hög – det borde politikerna rätta till. Att Sverige har goda statsfinanser gör att musklerna finns att överbrygga krisen. Den lokalpolitiska verktygslådan är inte lika välfylld men våra kommunpolitiker står ändå inte helt handfallna.

Här kommer därför ett konkret förslag till Blekinges kommunpolitiker: minimera restaurangernas, och andra företag som kan vara aktuella, kostnader för kommunala tillstånd och tillsyn som en krisåtgärd, exempelvis för alkoholservering eller uteserveringar. Sätt er ner med de lokala småföretagarna och se vad som kan plockas bort och om avgifter som redan betalats in kan återbetalas. Allt för att öka företagens likviditet i ett akut läge.

I förhållande till intäktsminskningarna är det kanske inte så mycket i sammanhanget för den enskilde krögaren men tillsammans med andra åtgärder kan det spela roll enligt devisen "många bäckar små".

Många företag som nu riskerar att gå under är livskraftiga och sunda. Ytterst handlar frågan om vilket samhälle vi vill ha när coronatragedin är över. Coronakrisen kan sluta med många igenbommade nöjesetablissemang, restauranger, barer och nattklubbar – helt i onödan. Det bör vi undvika. Vad säger ni ansvariga Blekingepolitiker? Agera nu, tiden är knapp.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons