Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Herregud, kliv upp ur sandlådan!

De styrande i Karlshamn borde ägna tid och kraft åt verkliga problem, som de själva bär ansvaret för, i stället för att ge sig på dem som har i uppdrag att granska kommunen.
Ta ansvar! På bilden den styrande trion i Karlshamn.
Ta ansvar! På bilden den styrande trion i Karlshamn.
Foto: Bo Åkesson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Att Karlshamns kommun har många och stora problem kan inte ha undgått någon. Medan resten av Kommunsverige redovisar rekordöverskott höjer Karlshamn både skatt och avgifter samtidigt som man sparar på allt mellan himmel och jord.

Bygget på Östra piren är en mardröm. På kommunstyrelsens senaste sammanträde upplyste den nye vd:n för Karlshamnsfastigheter – vilken i ordningen lämnar vi därhän – Magnus Persson om att budgeten på 430 miljoner kronor – som från början var 300 miljoner kronor – är för lågt satt och inte kommer att räcka.

Enligt protokollet från sammanträdet framgår även att ”hela projektets organisation från start har varit helt fel och otroligt kostnadsdrivande” samt att ”styrningen och beställningen har varit usel/obefintlig”. Som grädde på moset framgår också av protokollet att man med god styrning hade kunnat få ett bättre hus för 300 miljoner kronor.

Det är inte att undra på att revisorerna i kommunen har haft mycket att stå i under senare tid, vilket märkts i både BLT:s och andra mediers bevakning av Karlshamnspolitiken.

Men nu har det besynnerliga hänt att ett kommunalt bolag, Karlshamn Energi AB, kräver att fullmäktiges presidium initierar en granskning av hur lekmannarevisionen för Karlshamns kommuns bolag bedrivits under 2019 och 2020.

Samtidigt som över hundra miljoner kronor har försvunnit i tomma intet på Östra piren klagar ansvariga över att revisorernas arbetssätt driver upp möteskostnaderna!

Även från kommunstyrelsen gnälls det på granskarna. I ett svar på revisionens granskning av investeringsprocessen av Östra piren kritiserar man att revisionens arbetssätt lett till att man varit tvungen att kalla in till extramöten ”till en betydande merkostnad”.

Och i en intervju i BLT riktat Per-Ola Matsson (S) kritik mot att revisorerna betraktar beslutet om utökad borgensramen för bygget på Östra piren som ett investeringsbeslut när det i själva verket handlar om en utökad borgensram för ett tidigare beslutat investeringsprojekt.

Det hela är smått absurt. Samtidigt som över hundra miljoner kronor har försvunnit i tomma intet på Östra piren klagar ansvariga över att revisorernas arbetssätt driver upp möteskostnaderna! Att ett bolag springer till kommunfullmäktiges presidium och kräver att de som har i uppdrag att granska bolagen ska granskas liknar en fars. Och de 130 miljonerna i utökad borgensram till bygget på Östra piren måste rimligtvis handla om just en investering. Vad skulle det annars handla om?

De styrande i Karlshamn borde ägna tid och kraft åt verkliga problem i stället för att ge sig på dem som har i uppdrag att granska kommunen. Revisorernas eventuella tillkortakommanden framstår som ytterst bagatellartade i jämförelse med det ekonomiska haveri som de styrande politikerna – och ingen annan – bär ansvaret för. Det är dags att kliva upp ur sandlådan och ta ansvar.

Läs mer