1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Herre, fräls oss ifrån 68-kyrkan

Sveriges kristna förtjänar en kyrka som ägnar sig åt kristendom i stället för att kritisera språktest, bedriva kampanj mot Israel och nu protestera mot en gruvetablering utanför Jokkmokk.
Publicerad 1 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ärkebiskopen och numera också gruvaktivisten Antje Jackelén.
Ärkebiskopen och numera också gruvaktivisten Antje Jackelén.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Kallak utanför Jokkmokk vill gruvbolaget Beowulf Mining börja bryta järnmalm. Gruvan väntas ge 250 direkta jobb och 350 indirekta jobb till Jokkmokks kommun. Redan 2013 lämnade gruvbolaget in en ansökan om bearbetningskoncession för att få provborra och inom kort väntas regeringen meddela hur den ställer sig till en etablering – efter att ha haft ärendet på sitt bord i hela fem år. Att Miljöpartiet inte längre finns i regeringen är nog den enkla förklaringen till att man äntligen fått tummen ur.

Men gruvan har fått såväl samiska organisationer, Naturskyddsföreningen som Miljöpartiet att se rött – och nu ansluter sig också Svenska kyrkan till gruppen som säger nej till en gruvetablering i Kallak.

I ett brev till regeringen menar ärkebiskop Antje Jackelén och Åsa Nyström, biskop i Luleå stift att ”genomgripande och riskfyllda” miljömässiga omdaningar hotar ”den existentiella och andliga folkhälsan”. Och även om Svenska kyrkan tillstår att gruvan skulle ge arbetstillfällen lyfter ärkebiskopen och biskopen i norr fram att vinsterna ”huvudsakligen skulle tillfalla ett börsnoterat bolag.”

Svenska kyrkans utspel i gruvdebatten sker trots att kyrkan på senare tid har fått kraftig kritik för att lägga mer energi och kraft åt vänsterpolitik än på kristendom.

För mindre en ett år sedan var ärkebiskopen Antje Jackelén ute och kritiserade S/MP-regeringens förslag om språktest för svenskt medborgarskap – en fråga Jesus eller hans apostlar knappast hade någon åsikt om.

Och svallvågorna efter kyrkomötets famösa Israel-beslut – ”att Svenska kyrkan ska lyfta frågan (…) om en granskning” av Israel som apartheidstat och pröva Israel mot Romstadgans skrivningar om brott mot mänskligheten.” – har ännu inte lagt sig. Bara häromveckan skrev prästen Annika Borg på DN:s debattsida att ”Ärkebiskoparna K G Hammar, Anders Wejryd och Antje Jackelén har stått på barrikaderna för den politiska aktivismen mot Israel” och krävde en vitbok över kyrkans Israelfientliga aktivism (DN den 8 januari).

Och vem minns inte när domprost Mats Hermansson häromåret lät domkyrkans klockor ringa för att få tyst på den borgerlige debattören Thomas Gür när han under Almedalsveckan höll ett spontant föredrag på kyrkbacken utanför Visby domkyrka (Expressen den 4 juli 2018 )?

Samtidigt som Svenska kyrkan engagerar sig i den ena vänsterfrågan efter den andra befinner sig kyrkan i en djup medlemskris. Sedan skilsmässan mellan staten och Svenska kyrkan den 1 januari 2000 och fram till och med 2020 har antalet medlemmar minskat med cirka 1,5 miljoner. Enligt preliminär statistik från fjolåret – märk väl ett kyrkovalsår – valde 69 211 medlemmar att begära aktivt utträde från den svenska folkkyrkan.

Den långt gångna vänstervridningen av Svenska kyrkan måste få ett slut. Sveriges kristna förtjänar en kyrka som ägnar sig åt kristendom i stället för vänsterpolitik. Svenska kyrkan behöver inte ha en åsikt om Beowulf Mining ska få öppna en gruva eller ej. Ärkebiskopen behöver inte ha en åsikt om språktest för medborgarskap. Kyrkomötet behöver inte driva utrikespolitik mot Mellanösterns enda demokrati. Herre, fräls oss ifrån 68-kyrkan.

Anders GustafssonSkicka e-post