Helt fel att LO:s medlemmar tvingas betala S-propaganda

Ledare Artikeln publicerades
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vill fortsätta ge Socialdemokraterna partistöd trots att de är i minoritet inom LO-kollektivet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vill fortsätta ge Socialdemokraterna partistöd trots att de är i minoritet inom LO-kollektivet.

Sverigedemokrater, moderater, liberaler och vänstersympatisörer betalar i dag miljontals kronor för en socialdemokratiskt valvinst, trots att S är i minoritet i LO-kollektivet.

Det går inte bra för Socialdemokraterna. Inte ens i det tidigare så starka LO-kollektivet har S lyckats få majoritet. Allt fler LO-väljare flyr Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Under valet 2014 lyckades S precis komma över 50 procent inom LO-kollektivet, men har nu landat på knappt 40 procent.

Resultatet är dock högre än förväntat. I SVT/Novus mätning före valet spåddes att knappt en tredjedel av LO-medlemmarna skulle rösta S. Men LO har kraftsamlat och kampanjat hårt - för en socialdemokratisk regering.

LO har, likt man gjorde under det förra valet, försökt ”vinna tillbaka” sina förlorade S-röster. Huvudmotståndaren är SD. Sedan 2008 har SD-medlemmar förbjudits att inneha förtroendeuppdrag inom organisationen. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare också beskyllt de SD-sympatiserande LO-medlemmar för att bana vägen för nazism. Men taktiken har inte nått hela vägen fram.

Men trots att S-väljarna har sjunkit i antal, är fortfarande LO socialdemokratins viktigaste finansiär. Principen har tidigare varit att LO:s partistöd inte går att rättfärdiga om deras S-väljare sjunker till under 50 procent. Men pengarullningen från LO till partiet har fortsatt.

I år lades 30 miljoner kronor på lobbyverksamhet för att arbeta ”för att det ska bli en socialdemokratiskt ledd regering”, enligt LO:s valledare Johan Ulvenlöv. Målet har varit att ringa upp en halv miljon potentiella S-väljare, och på så vis fiska fram 250 000 röster. I LO:s valfilm påstods att en moderatledd regering kommer leda till att ”ingen får blir sjuk, ingen får skaffa barn och ingen får bli äldre”. Målet har kort och gott varit att övertyga en majoritet av LO-väljarna att rösta rött, för ”det är bra för medlemmarna”, enligt LO:s viceordförande Thomas With.

Men frågan är hur väl detta resonerar bland medlemmarna? Inte speciellt väl, verkar det som. Socialdemokraterna har inte längre ensamrätt på arbetarväljare. Opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk.

Ändå fortsätter LO att bedriva valverksamhet åt S. Trots att två tredjedelar av medlemmarna sympatiserar med ett annat parti. Sverigedemokrater, moderater, liberaler och vänstersympatisörer betalar miljontals kronor för socialdemokratiskt lobbyverksamhet. Trots att majoriteten inte vill se en S-ledd regering.

Men de som inte röstar rött röstar fel, anser LO-pamparna i sin borg. De behöver omvändas. I Danmark, där LO och S är separerade, har fackmedlemmarna själva möjlighet att avgöra om de vill att deras avgifter ska skickas till ett specifikt parti. Det är fullt rimligt. LO borde göra som i Danmark - och göra rätt. Medlemmarna borde naturligtvis själva få bestämma om de vill finansiera socialdemokraternas partipropaganda.

Det går inte att rättfärdiga att bedriva politisk lobbyverksamhet när S-väljarna är i minoritet. Man kan fråga sig vem LO egentligen arbetar för – sina medlemmar eller för Socialdemokraterna? Och hur många röster krävs för att partiet ska få fortsatt finansiering? 20? 10? 5? Eller räcker det med en enda röst: Karl-Petter Thorwaldsson egen?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.