Kerstin Davidson: Har inte länsstyrelsen hört talas om elbristen?
I söndagens Svenska Dagbladet skildras hur Ronneby rustar sig för en ”krigsvinter”. Höga priser på el och behov av att spara el kan leda till att såväl restauranger som idrottsanläggningar måste stängas.
Så ser det ut på många håll, inte minst i södra Sverige, som drabbats hårdast av skenande elpriser.
Men samtidigt som elkrisen blir alltmer akut arbetar myndigheter på ett sätt som hotar att slå ut delar av ett av våra renaste energislag, vattenkraften. Det handlar om den miljöprövning som drivs av länsstyrelser och vattenmyndigheter. Nu i september var det dags för de sex kraftverken i Mieån i Blekinge att söka miljötillstånd. Totalt beräknas miljöåtgärderna som Länsstyrelsen kräver i ån kosta 64 miljoner.
Kraftverksägarna begär nu att få slippa anlägga de fiskvandringar som Länsstyrelsen krävt. Deras argument är att fisk aldrig har vandrat från havet upp i ån. Vid Strömma i Karlshamn finns ett naturligt vandringshinder med en fallhöjd på 14 meter. Kraftverket där är det andra i Mieån från havet räknat.
”Totalt producerar de småskaliga kraftverken el motsvarande förbrukningen i Göteborg.”
Skulle Länsstyrelsens vilja få råda väntar troligen rivning av kraftverk och dammar.
Riksdagen har vid flera tillfällen de senaste åren skickat så kallade tillkännagivanden till regeringen med begäran om en mer rimlig miljöprövning av de småskaliga kraftverken. Senast i mars i år krävde en riksdagsmajoritet att miljöprövningen pausas, medan regelverket ses över för att bli enkelt och rättssäkert.
– Vi vill ha ett moratorium på fem-sex år, säger Magnus Jacobsson, riksdagsledamot för KD, som har engagerat sig i frågan.
Men från regeringen, numera övergångsregeringen, har det varit tyst i ärendet och myndigheterna kör obekymrat på som vanligt.
Miljöorganisationer hejar på, dessa har gjort gällande att fisk i massor slaktas i kraftverkens intagsgaller. Det är dock en sanning med modifikation. Konsultföretaget Sweco har undersökt hur mycket fisk som dödas vid de 15 kraftverken i Alsterån i östra Småland. I medeltal fastnade två fiskar per år i gallren.
En annan av miljörörelsen omhuldad föreställning är att de småskaliga kraftverkens produktion är försumbar. Det är inte heller sant. Totalt producerar de småskaliga kraftverken el motsvarande förbrukningen i Göteborg. Det är el som vi behöver i södra Sverige, där de flesta av de småskaliga verken finns.
Därtill kan de producera även när solen inte skiner, eller vinden inte blåser.
Bakom riksdagens beslut i mars, med krav på moratorium, stod C, KD, M och SD. När nu, åtminstone, två av dessa partier väntas bilda regering kan man hoppas att de gör verkstad av den ståndpunkten.