GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Håll Brunnshallarna öppna för både Allah och Åkesson

Att offentliga miljöer bereder plats åt både religion och politik är en del av demokratin. Att Ronnebys Brunnshallar används i detta syfte är därför positivt.
Ronneby • Publicerad 20 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Brunnshallarna har åter hamnat i politikens centrum sedan SD lämnat in en ansökan om att bedriva valkampanj där på fredagarna.
Brunnshallarna har åter hamnat i politikens centrum sedan SD lämnat in en ansökan om att bedriva valkampanj där på fredagarna.Foto: Christian Hylse

SD i Ronneby har skickat in en ansökan för att bedriva valkampanj i Brunnshallarna, fredagar från maj till september. Det primära syftet som uppges i ansökan är att sprida ”politisk och samhällsviktig information”, men i media har partiets ordförande i Ronneby, Bengt Johnsson, antytt att ett sekundärt syfte är att blockera hallarna från att användas för islamsk bön, såsom skedde under sommaren 2020.

Konkurrensen i det offentliga rummet är en naturlig del av demokratin. Det fina med demokratin är att man kan tillåta även sina värsta meningsmotståndare att nyttja offentligheten utan att ens egen frihet i sig är hotad.

Däremot är det inte sunt för demokratin när en politisk rörelse går ut och säger att man genomför en aktion just för att man vill hindra någon annan. I det här fallet för att hindra en religiös förening från att träffas. Situationen kan jämföras med när motdemonstranter i valet 2014 på olika sätt försökte överösta sverigedemokrater.

Lika fel som det var av motdemonstranterna att utnyttja sin frihet för att begränsa SD:s, lika fel är det när SD hyr en plats på en tidpunkt för att man vill porta någon annan. Demokratin finns för att vi ska mötas, inte jävlas med varandra.

”Frågan är om vi inte i stället borde se det positiva i att vackra Ronneby Brunnspark är en plats där människor vill samlas och delta i det offentliga livet.”
Carl-Vincent Reimers

Hur SD:s tillståndsansökan kommer att bedömas ifråga om Brunnshallarna är dock inte helt klart. Det är en definitionsfråga vad Brunnshallarna ska anses vara där den juridiska bedömningen går isär mellan kommunen och polisen. Ronneby kommun menar att de öppna hallarna är en byggnad som ska kunna hyras på samma villkor som andra kommunala lokaler. Med detta skäl har man i tidigare remissyttrande avstyrkt ansökan från islamiska kulturföreningen om att på nytt anordna bön där. Polisen menar å den andra sidan att hallarnas öppenhet gör dem till en offentlig plats, där tillstånd ges under ordningslagen. I det fallet väger de grundlagsstadgade mötesfriheten tungt och kommunen kan endast ha synpunkter på sådant som rör belamring, såsom valbord eller valstuga, och ta ut en markupplåtelseavgift för detta.

Vilket beslut som polisen slutgiltigt tar om SD:s valmöten återstår att se, men givet att tillstånd gavs för fredagsbönen 2020 förefaller det både orealistiskt och rättsosäkert att neka SD sin kampanj. I den juridiska bedömningen är det svårt att se hur Ronneby kommun kan ha fog för uppfattningen att Brunnshallarna inte skulle vara en offentlig plats, då vem som helst kan gå igenom dem. När jag talar med Emelie Schleenvoigt, jurist på Polisregion Syd, säger hon att hon är ”förvånad” över kommunens hållning och beskriver den som ”anmärkningsvärd” givet att polisen 2021 gav tillstånd för loppmarknader i Brunnshallarna utan klagomål från kommunen.

Skulle kommunen dock stå på sig, trots att polisen framhärdar att Brunnshallarna är en offentlig plats, kan frågan hamna i förvaltningsrätten i Växjö.

Det är uppenbart att Ronneby kommuns ändrade uppfattning ifråga om Brunnshallarnas status är en konsekvens av den politiska ledningens uppfattning. Kommunalråd Roger Fredriksson (M) har tidigare uttryckt kritik mot att Brunnsparken används som ”en stadigvarande plats för utövande av religion eller andra yttringar”.

Det kan man hålla med om. Men så tillfälliga sammankomster som bön eller en valkampanj når knappast upp till detta kriterium. Tvärtom är grundlagen solklar med att mötesfriheten är en grundläggande frihet, som i ytterst få fall får begränsas av kommuners godtycke, oavsett om det är Allah eller Åkesson som tillbeds.

Frågan är om vi inte i stället borde se det positiva i att vackra Ronneby Brunnspark är en plats där människor vill samlas och delta i det offentliga livet. Vår demokrati, liksom Brunnshallarna, är stor nog för att rymma både islamsk bönestund och sverigedemokratisk valkampanj, om än kanske inte samtidigt.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.