GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Gunnar Hökmark säger sanningen om Kina och corona

Före detta Europa-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) har rätt när han menar att Kinas kommunistledare borde be världen om ursäkt för corona-epidemin.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 20 mars 2020
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Kommunistregimen i Peking kastar sten i glashus när den attackerar Sverige för vår hantering av corona.
Kommunistregimen i Peking kastar sten i glashus när den attackerar Sverige för vår hantering av corona.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nyligen gick en kinesisk tidning, ägd av det kinesiska kommunistpartiet, till hårt angrepp mot hur Sverige har tacklat coronaviruset. Sverige har ”kapitulerat” för coronaviruset, heter det, och liknar Sverige vid ett ”svart hål”, där viruset nu kan frodas, för att sedan attackera andra områden (SR den 14 mars).

”Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset”, säger Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet till SR.

Vadan denna våldsamma reaktion? En förklaring är de dåliga relationerna mellan Kina och Sverige. Inte minst beroende på de starka protester mot att förläggaren Gui Minhai, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina.

Hans brott? Att hans förlag i Hongkong gett ut regimkritiska böcker om politiska intriger och kommunistpartiets ledare på fastlandet. Den 15 november delade kulturminister Amanda Lind ut Tuchulskypriset till Gui Minhai, ett pris från Svenska PEN som varje år tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Kritiken och engagemanget från svensk sida för Gui Minhais sak har inte uppskattats av den kinesiska kommunistdiktaturen.

De grova kinesiska attackerna mot Sverige gällande corona fick häromdagen svar på tal från tidigare Europa-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M). ”I själva verket borde Kinas ledare be världen om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturens nonchalans inför livsmedelssäkerhet, djurstandard och dess förtryck av sanningen och de egna medborgarna” skrev han (Expressen den 17 mars).

Det har Hökmark helt rätt i. Kommunistregimen i Peking kastar sten i glashus när den attackerar Sverige för vår hantering av corona.

Det var sannolikt på grund av dålig livsmedelshantering och djurhållning på en marknad i mångmiljonstaden Wuhan i Kina som corona-viruset uppstod. Det är kinesiska myndighetsföreträdare som sökt upp den läkare som i december (!) varnade för att han träffat på ett nytt sars-liknande virus och anklagat honom för att ”skriva falska kommentarer” som ”allvarligt stört den sociala ordningen” (Expressen den 6 februari). Det är från Kina till resten av världen, inklusive Sverige, smittan har spridits – inte det omvända.

Ödmjukhet och självrannsakan borde infinna sig hos representanter för den kinesiska kommunistregimen. Men icke. Nu kräver Kinas ambassad att Gunnar Hökmark ska be om ursäkt för artikeln och kritiserar Expressen för att ha publicerat den (chinaembassy.se den 18 mars).

Reaktionen är inte förvånande – det är så här diktaturer reagerar mot meningsmotståndare – men inte desto mindre är det helt oacceptabel. Främmande makt ska inte lägga sig i vad som publiceras i en svensk tidning. Främmande makt ska inte utkräva ”ursäkter” av svenska debattörer. Och ingen regim ska fängsla författare eller journalister – Gui Minhai måste släppas.

Gunnar Hökmark ska absolut inte be om ursäkt för att han säger sanningen om Kina och corona.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer