Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Grönt jubel över tysk härdsmälta

Till helgen stänger Tyskland ner sina sista kärnkraftverk och Greenpeace firar det hela med en stor ”kärnkraftsutfasningsfestival” i München.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 april 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Nu får Greenpeace som de vill i Tyskland.
Nu får Greenpeace som de vill i Tyskland.Foto: Michael Gottschalk

Man skulle kunna tro att klimatkrisen och energikrisen skulle få kärnkraftsmotståndarna att tänka om. Men ingenting botar, som bekant, fanatiker.

Den 15 april, alltså nu på lördag, stänger Tyskland ner sina sista kärnkraftverk. Det handlar om kärnkraftverken Isar 2, Neckarwestheim 2 och Emsland.

Annons

Tysklands plan för att ersätta kärnkraften har varit en snabb utbyggnad av vind- och solkraft, nya lösningar för energilagring som exempelvis vätgas och ökad import av el.

Utbyggnaden av hållbar energiproduktion har ökat, men eftersom effektbehovet tidvis är större än vad de hållbara energikällorna kan leverera, och importen av gas från Ryssland minskat avsevärt, så har användningen av andra fossila bränslen som olja, brun- och stenkol ökat. Resultatet är att kärnkraft som planerbar energikälla framför allt har ersatts av fossila energikällor.

Det är rätt lustigt att något som saluförts som grön omställning i själva verket visade sig vara en brun ”återställare”.

”Och den tyska miljörörelsen protesterar inte emot att koldioxidfri och klimatvänlig kärnkraftsel nu tvingas bort – nej, den bjuder i stället in till festival för att fira.”
Anders Gustafsson

Energiexperten Staffan Reveman framförde i Dagens industri tidigare i år att Tyskland i snitt under 2022 brände 13 347 ton brunkol per timme (Dagens industri den 21 februari).

Hur tyskarna ska kompensera för det ytterligare bortfallet av 30 terawattimmar koldioxidfri kärnkraftsel försvinner ur det tyska elsystemet återstår att se. Men med tanke på att den tyska regeringen med förbundskansler Olaf Scholz (S) och vice förbundskansler Robert Habeck (De Gröna) i spetsen har visat prov på att den hellre återöppnar kolkraftverk än behåller befintlig kärnkraft bådar det inte gott.

Och den tyska miljörörelsen protesterar inte emot att koldioxidfri och klimatvänlig kärnkraftsel nu tvingas bort – nej, den bjuder i stället in till festival för att fira.

Tyska Greenpeace arrangerar på lördag en stor ”kärnkraftsutfasningsfestival” i München. På sin hemsida skriver ”miljöorganisationen” att ”efter årtionden av hårt arbete av många modiga människor håller Tyskland på att fasa ut kärnkraften. För att denna framgång äntligen ska bli verklighet vill vi demonstrera med er i München.” Värt att notera är att demonstrationsfestivalen också stöds av Fridays for Future Bayern, alltså lokalavdelningen i Greta Thunbergs proteströrelse för klimatet.

För svenska elkonsumenter är de politiska framtvingade kärnkraftsnedläggningarna dåliga nyheter eftersom elmarknaden i Europa är gemensam. När elproduktion släcks ned på ett ställe höjs elpriserna i en kedjereaktion – allt annat lika.

Men vad kan svenska väljare göra åt det? Ingenting. Trots att elmarknaden är gemensam kan inte svenska väljare kan inte rösta bort några tyska politiker. Vi kan bara titta på, och betala mer.

Man hade dock kunnat förvänta sig att våra folkvalda representanter protesterade å det grövsta åt den tyska fanatismen. Just nu är Sverige dessutom ordförande i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet. Man tycker det skulle utgöra en utmärkt plattform att framföra att det inte är vidare smart att mitt under ett energikrig med Ryssland stänga ner inhemsk europeisk elproduktion, till på köpet koldioxidfri.

Tysklands ”Energiewende”, som helt förlitade sig på fossilgas från Vladimir Putin, har inneburit en katastrof för Europa. Visst, det är mänskligt att fela. Alla kan begå misstag. Men att begå misstag med katastrofala konsekvenser och sedan med berått mod fortsätta på inslagen väg ska inte förlåtas – det ska bannas.

Annons
Annons
Annons
Annons