GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare

Anders Gustafsson: Gröna drömmar upp i rök

Samtidigt som politikerna har bestämt att 100 procent av vår elproduktion ska vara förnyelsebar till 2040 stiger röken från skorstenarna på det oljeeldade kraftverket i Karlshamn mot septemberhimlen.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 18 september 2021
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Oljeeldade Karlshamnsverket har varit i drift de senaste dagarna.
Oljeeldade Karlshamnsverket har varit i drift de senaste dagarna.

Ur elprissynpunkt är det en ovanlig sommar och tidig höst vi har bakom oss. Elpriserna har slagit rekord på löpande band i elområde 4, det vill säga i Skåne, Blekinge, södra Småland, Öland och Halland. Och på onsdagen sattes ett nytt rekord med ett snittpris på 160 öre per kWh.

De höga elpriserna innebär dock inte bara en högre elräkning för många elkonsumenter. De får också till följd att det oljeeldade kraftverket i Karlshamn har haft fullt upp på senare tid. Karlshamnsverket förknippas annars med reservkraft, anläggningen utgör den sista livlinan i det svenska elsystemet, men är priset på el tillräckligt högt blir det lönsamt att elda olja för att producera el.

"Förra veckan körde vi måndag, tisdag, torsdag och fredag. Den här veckan har vi kört alla dagar. Under onsdag och torsdag har vi kört två block,” berättar kraftverkschefen Henrik Svensson i en intervju med Sydöstran (den 16 september).

För att finna en liknande produktionsnivå vid kraftverket får man gå ett decennium tillbaka i tiden, till 2011, enligt Svensson. Men jämfört med för tio år sedan finns det en väsentlig skillnad. Då var det vinter, nu har träden inte ens skiftat till höstskrud. Och säger Svensson: ”Det finns en risk för att vi inte sett det värsta ännu."

”Vi klarar inte längre elförsörjningen med billig och miljövänlig el – vindkraft, vattenkraft och kärnkraft – utan måste nu förlita oss på smutsig och dyr fossil kraft för att hålla landet i gång. Allt detta är resultatet av politik som har påståtts leda till bättre miljö och klimat”, konstaterar professor Jan Blomgren i en betraktelse över den senaste tidens elpriser (Smedjan den 16 september).

Det blir allt mer uppenbart att den ena handen inte längre vet vad den andra handen gör i svensk politik.

Vi ska minska användandet av fossil energi och i stället använda fossilfri el – samtidigt som kärnkraftsreaktorer som förser oss med fossilfri el läggs ner.

Vi ska i klimatets namn minska användandet av cement när vi bygger hus och i stället bygga mer med trä – samtidigt skryter regeringen med att den vill satsa rekordmycket av våra gemensamma resurser på att skogsmark ska undantas från produktion.

Vi ska minska inrikesflygandet och vägtransporterna genom att bygga höghastighetståg vilket kräver enorma mängder betong – samtidigt som landets största producent av cement har problem med att få fortsätta bryta kalk.

På det sättet är det väl bara logiskt att man en ljum dag i september eldar olja för att producera el samtidigt som politikerna har beslutat att Sveriges elproduktion ska bli 100 procent förnybar till 2040.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.