1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Gratis” busskort viktigt - för politiker som inte kan prioritera

De rödgröna politiker som ondgör sig över att ”gratis” sommarbusskort för unga eller ”gratis” simskola försvinner glömmer att berätta att M/KD-budgeten ger kommuner, landsting och regioner stora resurstillskott - som de kan använda hur de vill.
Flera riktade statsbidrag försvann i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom. Men kommunerna och landstingen får mer pengar som de kan använda till vad de vill.
Foto: Patric Söderström, Patric Sšderstršm

I och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann budgetomröstningen i december försvann ett antal riktade statsbidrag till landets kommuner, landsting och regioner.

Ett sådant exempel är att M/KD-budgeten innebär att kulturskolans utvecklingsbidrag om 100 miljoner kronor per år försvinner. Statsbidraget har bland annat funnits till för att vidga utbudet på kulturskolorna och nå nya barngrupper i socioekonomiskt svaga bostadsområden.

Ett annat exempel är att statsbidraget, om 350 miljoner kronor, för att ge barn och unga ”gratis” busskort under sommarloven dras in.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Ett tredje indraget statsbidrag, som BLT berättade om i torsdagens tidning, är det som kommunerna har kunnat söka för avgiftsfri simskola (BLT den 3 januari).

De indragna statsbidragen har fått flera rödgröna politiker och oppositionsbildare att beklaga sig över att ”högern” prioriterar skattesänkningar framför välfärd. De socialdemokratiska ledamöterna i kulturutskottet menade exempelvis att Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebär att de ”låter skattesänkningar gå före barns rätt till en meningsfull fritid” (Dagens Samhälle den 14 december). Och Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, menade att de uteblivna statsbidragen till kostnadsfria busskort innebär att ”högern” motarbetar ungas ”livsutrymme” (Twitter den 14 december).

Men dessa rödgröna kritiker glömmer samtidigt att berätta att M/KD-budgeten innebär stora resurstillskott till landets kommuner, landsting och regioner. Jämfört med den rödgröna övergångsbudgeten innebär M/KD-budgeten att landets kommuner får 3,5 miljarder kronor mer. Och regionerna och landstingen får 1,5 miljarder extra att dela på, tack vare ”högern”.

Samtidigt som vissa riktade bidrag till kommun- och landstingssektorn försvinner skjuts alltså andra statliga pengar till. Dessa statliga pengar innebär att kommunerna eller landstingen, om de bara vill, kan fortsätta fortsätta med kostnadsfria sommarlovsbusskort för barn och unga eller kostnadsfri simskola. Att resurserna till kommunerna och landstingen ökar samtidigt som riktade statsbidrag försvinner innebär samtidigt att andra politikerna fritt kan argumentera för eller besluta om att de statliga pengarna gör större nytta på något annat håll. De får makten att prioritera, helt enkelt.

Eftersom förutsättningarna ser så olika ut över landet borde också prioriteringarna skilja sig åt från kommun till kommun, från landsting till landsting. Vem vet, kanske finns det flera landstingspolitiker som tycker det är viktigare att landstingsinvånarna – barn och ungdomar inräknade – inte behöver stå så länge i kö för att få tillgång till vård än att dela ut ”gratis” sommarlovsbusskort?

Hur de ökade anslagen kommer att användas avgörs hursomhelst lokalt. Kanske finns det till och med en poäng i att kommun- och landstingspolitikerna får göra prioriteringarna i den kommunala verksamheten? Det är ju trots allt de som är valda för att sköta kommun- och landstingspolitiken.

Läs mer

Ronneby

Satsning på populär vandringsled

Länsstyrelsen ger klartecken för grillplats med övernattning

Coronavirus

Corona: Äldrevården jobbade med fel skyddsvisir

Nu anmäler kommunen leverantören till Arbetsmiljöverket

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Nyheter

Trafik: Så ska buskörningen i orten stoppas

Polisens nya grepp ska öka tryggheten

Trafik

Trafik: Förseningar i tågtrafiken - påverkar hela Blekinge

Signalfel mellan Ronneby och Karlskrona

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje