GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Glöm inte bort fallet Karl Hedin i valanalyserna

Den som undrar varför missnöjet på landsbygden gror behöver ägna en stund åt turerna kring det uppmärksammade Karl Hedin-fallet som nu åter är uppe i rätten.
Ledare • Publicerad 23 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vargen, inte utrotningshotad.
Vargen, inte utrotningshotad.Foto: Länsstyrelsen Jönköping /TT

Några dagar efter valdagen 2022 skrivs ännu ett kapitel i den osannolika jaktbrottshistorien med Karl Hedin i centrum.

Karl Hedin är den västmanländske industriledaren som en höstdag 2018 blev hämtad av nationella insatsstyrkan i sitt hem i Västmanland och förd till Kronobergshäktet i Stockholm. Brottet han misstänktes för? Från början att ha skjutit en varg, vilket efter hand ändrades till att ha planerat att skjuta en varg.

Förra våren frikändes Karl Hedin och tre andra åtalade på samtliga punkter av Västmanlands tingsrätt. Kammaråklagaren Lars Magnusson överklagade dock en del av målet till Svea hovrätt – där man nu under torsdagen har tagit upp ärendet till behandling. Detta sker ”på handlingarna” från tingsrätten – utan att någon förhandling med parterna närvarande äger rum.

Utgången av hovrättens genomgång är inte ointressant – allra minst för Karl Hedin själv – men alldeles oavsett, framstår rättsprocessen mot Karl Hedin sedan en tid tillbaka, som en skandal.

”I valanalyser ska partierna inte underskatta den fullkomligt oproportionerliga jakt på sunt förnuft, som under senare år drabbat landsbygden.”
Anders Gustafsson

Det finns många som vill påskina att vargen är utrotningshotad. Så är inte fallet. Totalt lär det finnas runt 200 000 vargar i världen i dag, enligt Världsnaturfonden.

De vargar som finns i Sverige är inte genetiskt unika utan hela den ”skandinaviska vargstammen” härstammar från endast ett fåtal vargar från den finsk-ryska populationen som dök upp i Sverige med början under slutet av 70-talet. Ur ett artperspektiv är det helt ointressant om Sverige har 5 000, 500 eller 0 vargar.

Men trots att vargen alltså inte är utrotningshotad och trots att åtalet mot Karl Hedin till slut inte ens röde sig om en skjuten varg – utan misstanke om jakt efter varg – ledde misstankarna mot honom till att polisen använde sig av hemliga tvångsmedel för att avlyssna honom, till att han hämtades i sitt hem av nationella insatsstyrkan och till att han fick sitta frihetsberövad i hisnande 31 dagar.

I landet som delar ut straffrabatter till höger och vänster och som slår rekord efter rekord i dödligt vapenvåld behandlas en misstänkt tjuvskytt som en terrorist.

En sak har varit säker en längre tid nu: det är ställt utom allt rimligt tvivel, att jakten på Karl Hedin har varit helt oproportionerlig.

Men vad än värre är: fallet Karl Hedin må vara spektakulärt men är dessvärre ett illustrativt exempel på hur landsbygden behandlas i Sverige.

Här är Sverige knappast landet lagom. Nej, vi är landet där vattenkraftverk rivs ut trots att fördämningarna det rör sig om kan ha funnits i flera hundra år, där vanligt förekommande fåglar eller vanligt förekommande växter kan förstöra generationers värv i skogen, där grävda diken omfattas av strandskydd, där flytt av några stenrösen på en åker eller nära en väg kan ge böter och där några nedlagda rör i ett dike kan ge företagsböter på flera tiotusentals kronor för bönder.

Eller, som sagt, där en misstänkt jakt efter en livskraftig art som vargen kan leda till att en person får sitta 31 dagar isolerad i häkte.

Väljarförflyttningarna på landsbygden har i eftervalsdebatten rönt stor uppmärksamhet. Om att både S och C förlorat många landsbygdsväljare har det vid det här laget skrivits spaltmeter. De höga drivmedelspriserna har tillmätts stor vikt för att förklara Sverigedemokraternas framgångar, men i valanalyser ska partierna inte underskatta den fullkomligt oproportionerliga jakt på sunt förnuft, som under senare år drabbat landsbygden. I den berättelsen är Karl Hedins öde dessvärre bara ett i mängden.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.