Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alex Voronov: Ge Ukraina vapen och ammunition att bomba Ryssland

Politiska hänsyn i väst hindrar Ukraina att försvara sitt luftrum på bästa sätt. Det måste ändras.
Alex VoronovSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 maj 2023 • Uppdaterad 5 maj 2023
Alex Voronov
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Sorg. 23 människor dödades av en rysk missil när de låg och sov i sina hem i den ukrainska staden Uman.
Sorg. 23 människor dödades av en rysk missil när de låg och sov i sina hem i den ukrainska staden Uman.Foto: Bernat Armangue

Staden Uman är för mig främst ett landmärke halvvägs från Kyiv till Odessa eller omvänt. Vid den stora vägkorsningen utmed Ukrainas enda snabba väg i nord-sydlig riktning finns det gott om platser att stanna på för att tanka och äta något.

Uman är annars mest känd som pilgrimsdestination för chassidiska judar av den breslovska inriktningen. Rörelsens grundare rabbi Nachman begravdes här 1810 och det är till hans grav chassidierna vallfärdar på hösten, vid tiden för det judiska nyåret. 2019, före pandemin, kom det bortåt 40 000 personer men även förra krigsåret var de över 20 000.

Annons

Uman har fram till nu betraktats som en relativt säker plats. Bara enstaka ryska missiler och nedskjutna missilfragment har landat där. Inget har orsakat någon större skada.

Det förändrades på morgonen fredagen den 28 april i år. En rysk kryssningsmissil, avfyrad från ett bombplan vid Kaspiska havet, träffade ett niovåningshus och klöv det mitt itu. 23 sovande människor, varav sex barn, miste sina liv. Vid samma attack träffades ett enfamiljshus i Dnipro 40 mil österut. En mamma och hennes tvååriga dotter dödades.

Natten mot den 1 maj kom nästa ryska missilangrepp. Denna gång bombades ett industriområde i Pavlohrad, öster om Dnipro. En bränslecentral träffades men även ett par dussin privata bostadshus. Två personer dödades.

Bombningarna består av en blandning av attacker mot krigsmål, rena terrorbombningar och en blandning av dessa. Om hussprängningen i Uman hävdade den ryska ledningen, lagom luddigt, att den tagit sikte på och träffat en plats där ukrainska armén samlat sina reserver. Det förefaller inte sannolikt med tanke på de civila som dödats och vars namn och bilder publicerats i ukrainska medier.

Detta är helt enkelt den enda typ av krigföring där Ryssland för närvarande når några resultat. Men det finns ytterligare aspekter av det som pågår. De ryska massangreppen genomförs allt mer sällan. Attacken mot Uman kom efter sju veckors uppehåll. Attackerna är också mindre i omfattning än under vintern och andelen som skjuts ner är mycket hög. Den 28 april ska 21 av 23 missiler ha sprängts i luften av det ukrainska försvaret. Den 1 maj var det 15 av 18. Den allmänna uppfattningen är att det tyder på sinande ryska vapenförråd och förbättrat ukrainskt luftförsvar, delvis tack vare nya system som man fått från väst.

Men det finns fortfarande problem: De ryska attackerna den 28 april och 1 maj skedde med kryssningsmissiler. De flyger, enkelt uttryckt, som flygplan i en relativt flack bana. De kan upptäckas relativt tidigt och skjutas ner med hjälp av olika försvarssystem, till och med av stridsflygplan.

Det är annorlunda med ballistiska missiler som har en brant bana och angriper sina mål rakt uppifrån i mycket hög hastighet. Den svåraste typen avfyras från bombplan över ryskt luftrum. Luftförsvaret upptäcker dem mycket sent eller inte alls. Vissa typer av ballistiska missiler kan för närvarande över huvud taget inte skjutas ner av ukrainarna.

Det Ukraina behöver nu för att försvara sig mot ytterligare attacker är ännu bättre system för att försvara sitt luftrum, samt en förmåga och klartecken att med västvapen angripa mål på ryskt territorium. Det kan vara ryska bombplan i luften, flygfält och hamnar.

Ryssland för ett totalt krig. Ukraina måste få försvara sig på samma sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons