Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gårdsförsäljning: om det går i Finland, går det i Sverige

Finland utökar gårdsförsäljningen av alkoholhaltiga drycker.
Publicerad 2 januari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Systembolaget hotas inte av att gårdsförsäljning av öl och vin tillåts.
Systembolaget hotas inte av att gårdsförsäljning av öl och vin tillåts.Foto: Christine Olsson/TT

Annons

I den svenska debatten om gårdsförsäljning av vin och öl är alkohollagstiftningen i Finland ett återkommande tema. För en av huvudfrågorna i debatten är ju om det skulle vara förenligt med EU-rätten att ha ett detaljhandelsmonopol i form av Systembolaget och samtidigt tillåta gårdsförsäljning.

Förespråkarna av gårdsförsäljning använder Finland som ett exempel på att det visst går att ha kvar Systembolaget och samtidigt tillåta gårdsförsäljning. För i det östra grannlandet går det uppenbarligen alldeles utmärkt att tillåta gårdsförsäljning och att i övrigt ha ett statligt detaljhandelsmonopol, Alko. Och Finland är ju som bekant också medlemmar i EU, påpekar de.

Motståndarna hävdar dock att jämförelsen med Finland haltar eftersom det där enbart handlar om gårdsförsäljning av vissa bär- och fruktviner.

Exempelvis skrev de tre tidigare partiledarna Göran Persson (S), Göran Hägglund (KD) och Bengt Westerberg (L) i höstas: ”Det har i debatten förts fram att Finland har gårdsförsäljning i kombination med sitt detaljhandelsmonopol Alko, och att Sverige därför också borde kunna ha det. Jämförelsen är dock inte applicerbar på svenska förhållanden. Det Finland i dagsläget har är gårdsförsäljning av vissa bär- och fruktviner, inte gårdsförsäljning av vanligt vin, öl eller sprit” (DN den 26 september 2017). Även Systembolagets VD Magdalena Gerger har hävdat detta, bland annat i ett uppmärksammat brev till riksdagsledamöterna.

För den som saknar specialiserade juridiska kunskaper inom EU-rätten är det givetvis svårt att veta vem som faktiskt har rätt i själva sakfrågan.

Men det behöver kanske inte utredas närmare. För strax före jul röstade nämligen den finska riksdagen för en ny alkohollagstiftning.

Den nya finska alkohollagen innebär en rad liberaliseringar, bland annat längre öppettider på Alko och att även starköl (upp till 5,5 procent) får säljas i livsmedelsbutiker. Men den nya alkohollagen innebär även utökad gårdsförsäljning (SR den 28 december). Så kallade hantverksbryggerier ska numera få sälja hantverksöl (upp till 12 procent) direkt från tillverkningsstället på motsvarande sätt som gårdsvin. Reglerna gäller självständiga och små bryggerier med en produktionsvolym om högst 500 000 liter per år.

Utvecklingen i Finland borde rimligen stärka dem som hela tiden hävdat att Finland utgör ett exempel på att ett EU-land faktiskt kan kombinera gårdsförsäljning med bibehållet detaljhandelsmonopol i övrigt.

Det är goda nyheter för dem som, likt ledarsidan, anser att gårdsförsäljning ska tillåtas. Att inte tillåta små mathantverkare på landsbygden att sälja sina produkter på plats och ställe är smått obegripligt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons