Fullblodspopulisten har talat!

Ledare Artikeln publicerades
Gudrun Schyman. Mer en karismatisk rörelse än ett parti. Därför behöver Fi inte bry sig om ekonomiska eller säkerhetspolitiska realiteter.
Foto:MAJA SUSLIN / TT
Gudrun Schyman. Mer en karismatisk rörelse än ett parti. Därför behöver Fi inte bry sig om ekonomiska eller säkerhetspolitiska realiteter.

Om en stat, liksom ett hushåll, inte rättar sig efter den ekonomiska situationen - vilket blir resultatet?

Det är inte nyttigt att dammsuga samtidigt som man lyssnar på lördagsintervjun med Gudrun Schyman. Soffbordet och stolarna får sig lite hårdare stötar än det förmodligen är meningen att de ska behöva tåla.

Och så tackar man väljarna för att riksdagen slapp drabbas av denna fullblodspopulist. Den är hårt prövad nog, ändå.

Det finns en märklig idé att politiken ska rätta sig efter ekonomin, menar Schyman i intervjun. Vårt mål är inte pengarna, svarar hon på frågan om varför Fi inte har en rejäl budget att luta sig emot. Vi måste istället ställa om ekonomin så att pengarna stödjer de mål som vi har i politiken, säger hon.

  Så talar en person som inbillar sig, att Sverige kan vara en liten egen enhet i världsekonomin med sina egen, hemmasnickrade ekonomiska lagar.

  Det fungerar inte så. Det har aldrig fungerat så. Vänsterpartiet har också alltid haft en fäbless för att låta utgifterna löpa amok för att man ska kunna ge allt till alla. Men eftersom Fi är mer av en karismatisk rörelse snarare än ett parti så behöver Schyman inte ens låtsas att hon bryr sig om begränsningarna i verkligheten.

  Om en stat, liksom ett hushåll, inte rättar sig efter den ekonomiska situationen - vilket blir resultatet?

  Vi lever i ekonomiska realiteter. Varje försök att strunta i det faktum att inkomsterna ska gå någorlunda jämt upp med utgifterna, har genom historien lett till flera historiska tragedier.

  Se bara på det aktuella exemplet Grekland, som håller på att straffa sig ur euron för att vänsterpopulisterna ämnar införa ett antal ekonomiska återställare i landet. Kan det bli tydligare?

  Gudrun Schyman vill också att vi ska ta ett steg för att erkänna att "våld aldrig kan vara ett verktyg för att lösa konflikter".

  Sverige har inte varit i krig på många hundra år. Många skulle nog säga att vi i detta land faktiskt har tagit till oss den idén. Gudrun Schyman borde istället skriva brev till Vladimir Putin (han hanterar inte e-post) och berätta om sina funderingar, att vi borde "tänka om".

  Det kan man verkligen hålla med om - att Putin borde, alltså. Men Schymans lösning på säkerhetspolitiken är densamma som vänsterns alltid har varit: Att titta bort och hoppas att problemen löser sig utan att Sverige behöver "dras in".

  De baltiska staterna hade nog många gånger önskat sig att de hade haft samma märkvärdiga teflonförmåga som Sverige.

  Gudrun Schyman tog Afghanistan som exempel på att militärt ingripande aldrig har löst något. Man kan fundera på om de flickor som numera får gå i skola skulle hålla med henne - eller berör de henne inte? Eller hur Europa hade sett ut, som intervjuaren påpekade, om inte Tredje Riket hade stoppats.

  Men den typen av realpolitiska resonemang lämnar nog Schyman till andra att fundera över.