Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: Framtiden tillhör den nyktra liberalismen

Nej, det är inte alkoholförbud som är vägen mot ett mer frihetligt Sverige. Däremot en politik där realism kan kombineras med långsiktigt hållbara principer. Högeroppositionen visar just nu att det är möjligt.
För Nyamko Sabuni (L) var överenskommelsen om migrationspolitiken en stor seger.
För Nyamko Sabuni (L) var överenskommelsen om migrationspolitiken en stor seger.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

För Liberalerna, Sveriges riksdags näst minsta parti, var gårdagens besked en stor seger. Inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna utan också Sverigedemokraterna ansluter sig till partiets motion i riksdagen och lägger ett gemensamt utskottsinitiativ i syfte att stoppa regeringens försämring av migrationspolitiken.

Initiativet handlar om flera saker. Dels att stoppa införandet av en ny skyddsgrund av humanitära skäl, vilket skulle öka invandringen av stora grupper i Sverige i ett läge där vi har nog av egna interna problem att lösa. Därtill lägger man förslag om att skriva in krav på svenskkunskaper och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd i lagtexten, samt att kräva försörjningsansvar vid anhöriginvandring för alternativt skyddsbehövande.

"Därtill visar överenskommelsen att pratet om ett nytt ”konservativt block” är just det, prat. Det liberala ryggraden är alltjämt stark såväl inom Moderaterna som inom Liberalerna, det måste SD förhålla sig till."

Lika stor som segern är för Liberalerna, lika tung är förlusten för Socialdemokraterna som i migrationspolitiken blivit bakbundet av Miljöpartiet. Faktum är att den motion Liberalerna lagt i riksdagen till stora delar överensstämmer med den politik som Löfven ville driva innan MP satte sig på tvären i Regeringskansliet.

Det är märkligt att det nu höjs röster internt inom Liberalerna för att partiet gör gemensam sak med SD. Om Sverigedemokraterna råkar dela Liberalernas syn på en migrationspolitik byggd på både realism och respekt för liberala principer, har Liberalerna då blivit sverigedemokrater? Nej, såklart inte. Däremot har SD visat att man är beredd att sluta ansvarstagande överenskommelser i Sveriges riksdag.

Därtill visar överenskommelsen att pratet om ett nytt ”konservativt block” är just det, prat. Det liberala ryggraden är alltjämt stark såväl inom Moderaterna som inom Liberalerna, det måste SD förhålla sig till.

Som Anna Dahlberg skriver i Expressen (1/5) finns det gott om liberala principryttare som inte klarar mötet med verkligheten. Här kan nämnas att många liberaler under lång tid ignorerade det faktum att en alltför liberal migrationspolitik på sikt leder till ett mer illiberalt samhälle, om vi ser till de värderingar vi importerar från andra länder. Hederskultur, gängvåld, islamism och klankultur har gjort Sverige till ett mindre liberalt land, och kopplingen till en alltför stor invandring är uppenbar.

Med andra ord kräver bevarandet av det liberala samhälle vi byggt i Sverige sedan generationer ett visst mått av framsynthet och realism. Vi ska självklart göra vad vi kan för att hjälpa människor på flykt, men när det gäller ekonomiska migranter måste vi vara restriktiva. Det värnar det liberala samhället längre än vad näsan räcker.

Läs mer