Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Frågan barnen borde stämma staten för

Den kan väl inte vara förenligt med Barnkonventionen att skolelever får bevittna gängskjutningar från skolgården?
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 december 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Sveriges tidigare justitieminister Morgan Johansson(S).
Sveriges tidigare justitieminister Morgan Johansson(S).Foto: Pontus Lundahl / TT

”Vi blir ganska rädda men vi vet att vi är säkra inne i matsalen eftersom det är stora väggar och de kan inte skjuta in.”

Så beskriver Sanna på Fröslundaskolan i Eskilstuna sina tankar kring skjutvapenvåldet.

Annons

”Jag såg att de tog fram vapnet och sköt”, fortsätter Abdullahi, som går i tredje klass på samma skola, i SVT.

Sannas och Abdullahis skola hamnade för drygt ett år sedan mitt i centrum för det blodiga gängvåldet – i skogsbrynet, bara meter ifrån barnens skolgård, skadades en man i 20-årsåldern efter att ha skjutits med flera skott.

Och Sanna och Abdullahi är långt ifrån ensamma bland barn att på något sätt beröras av gängvåldet. SVT:s kartläggning visar att 16 procent av Sveriges grundskolelever – 196 000 barn – går på en skola där det skett en eller flera skjutningar inom 500 meters radie de senaste tre åren.

”Detta är alltså vittnesmål från barn i landet Sverige anno 2022 – ett land som tidigare brukade skryta om sin kamp för barns rättigheter.”
Anders Gustafsson

Detta är alltså vittnesmål från barn i landet Sverige anno 2022 som har berört oerhört många. Sverige, ett land som tidigare brukade skryta om sin kamp för barns rättigheter.

Det allmänna barnbidraget infördes 1948 för att stärka barnfamiljers ekonomiska situation.

Vårt aktiva arbete för framtagandet av FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, och att vi var ett av de första länderna att ratificera konventionen.

Vi var 1979 det första landet i världen som förbjöd alla former av barnaga.

Den 1 januari 1993 började den första barnombudsmannen sitt arbete med att bevaka barns och ungas rättigheter.

Men det finns alltså anledning att revidera den bilden – och inte bara på grund av SVT:s kartläggning om hur barn och unga drabbas av det eskalerande gängvåldet.

Förra vintern meddelade Brottsförebyggande rådet att antalet anmälda rån mot personer under 18 år har mer än fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019 och att även den självrapporterade utsattheten för rån har ökat kraftigt bland ungdomar.

Annons

En uppmärksammad typ av brottslighet mot unga handlar om så kallade förnedringsrån – en typ av rån som förknippas med att gärningsmän exempelvis urinerar på brottsutsatta, använder överdrivet mycket våld och tvingar brottsutsatta att utföra vissa förnedrande handlingar, som exempelvis att ta av sig kläderna eller kyssa någons skor.

I förra veckan stämdes svenska staten – under stort medialt jubel – av 600 barn för att den påstås driva en otillräcklig klimatpolitik. Om tillvägagångssättet att göra juridik av politik kan man säga mycket. Men med reservation om problemen med att flytta över demokratin till rättssalarna: om det är någon fråga där det vore påkallat för barnen att stämma staten så vore det väl för att ansvariga allt för länge, gjorde allt för lite för att trycka tillbaka gängen och få ett slut på skjutningarna. Som förre justitieminister Morgan Johansson exempelvis.

Det kan kan väl knappast vara förenligt med Barnkonventionen att skolelever får bevittna gängskjutningar från skolgården?

Annons
Annons
Annons
Annons